Vraag om meer tickets Spelen

De Nederlandse fans moeten meer toegangskaartjes krijgen voor de Olympische Spelen, komende zomer in Peking. Dat zei staatssecretaris van Sport Jet Bussemaker vanochtend in een onderhoud met de Chinese minister van Sport Liu Peng. Voor Nederlanders zijn enkele tientallen kaartjes beschikbaar. De Spelen beginnen op 8 augustus.

Sportkoepel NOC*NSF deed eerder al zijn beklag over het geringe aantal kaartjes. Vooral voor het zwemtoernooi blijken nauwelijks tickets beschikbaar, terwijl Nederland met Pieter van den Hoogenband, Marleen Veldhuis en Inge Dekker kansen op olympisch succes heeft.

Bussemaker is tot zaterdag in China. Ze leidt een sporthandelsmissie die in het teken staat van het verbeteren van de betrekkingen op het gebied van integratie van gehandicapten en innovatie in de sport. Ze bezocht vanochtend de paralympische trainingsaccommodaties in de buitenwijken van Peking, waarna een onderhoud met de minster plaatsvond.

Daarbij stonden onder meer de mensenrechten op de agenda. Bussemaker zei dat Nederland een inspanning moet leveren om de mensenrechten in China te verbeteren en niet alleen kritiek moet uitoefenen voor en tijdens de Spelen. „De minister wilde direct tot de kern komen”, zei Bussemaker.

Liu Peng begon uit zichzelf over de rondetafeldiscussie over mensenrechten die in januari op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is gehouden. Hij wees erop dat China meer mensenrechtenverdragen heeft ondertekend dan de VS en dat ze er serieus aan werken.

Bussemaker: „Hij sprak er zijn waardering over uit dat ik mij tegen een boycot van de Spelen heb uitgesproken. Ik heb mijn zorg geuit over de onteigening van land in verband met de olympische bouwwerkzaamheden. Ook de persvrijheid kwam ter sprake.”

Bussemaker wees erop dat op officieel niveau geen contact is geweest zonder dat de mensenrechten aan de orde zijn gekomen, maar dat het haar niet alleen om politieke maar ook om sociale rechten te doen is.

De staatssecretaris legde uit dat sportkoepel NOC*NSF samen met de stichting Fair Play het mogelijk heeft gemaakt dat de Nederlandse atleten dit jaar in Peking kleding dragen die aan internationale afspraken over arbeidsomstandigheden voldoen. „De minister wist niet of Chinese atleten wel in ‘schone kleding’ lopen en toonde zich bereid dat te onderzoeken”, aldus Bussemaker.

De Chinezen toonden zich ook geïnteresseerd in het Nederlandse integratiebeleid voor gehandicapten. China ondertekende vorig jaar samen met Nederland de gehandicaptenconventie van de VN. „Wat ik aan faciliteiten en zorg heb gezien is indrukwekkend maar ik heb niet de illusie dat dat representatief is voor China. Er moet nog hard worden gewerkt aan de de juridische en sociale positie van gehandicapten”, aldus Bussemaker.

    • Bettine Vriesekoop