Virtuele fabriek voor terroristen

Deskundigen waarschuwen voor de populariteit van internet bij terroristen.

Wetgeving is in de maak, maar die vergroot volgens critici ook de kans op censuur.

Beelden die zijn geplaatst op extremistische websites. Van links boven met de klok mee: Osama bin Laden met een boodschap aan de Iraakse sunnieten; de Amerikaanse bekeerling Aadam Gadahn die oproept president Bush in het Midden-Oosten met bommen te begroeten; de Britse journalist Alan Johnston met explosievengordel om tijdens zijn gijzeling in de Gazastrook in 2007 (foto) en Bin Ladens nummer twee, Ayman al-Zawahiri, die zich laat interviewen door Al-Sahab, de media-arm van Al-Qaeda. Foto’s AP/IntelCenter en AFP Associated Press

Sta op tegen ongelovigen zoals Brown en Blair! Creëer een Britse Al-Qaeda! Blaas de Eiffeltoren in Parijs op! Volgens Britse en Franse media circuleren deze oproepen sinds kort op extremistische Arabische internetsites die door moslims met radicale interesses bijzonder goed worden gelezen.

Tien jaar geleden waren er maar enkele terroristische websites. Nu zijn het er duizenden. Moslimextremistische chatfora hebben zich volgens deskundigen de afgelopen paar jaar ontwikkeld tot virtuele terroristenfabrieken. Wie op internet geweldsacties voorbereidt en daarbij „kwetsbare mensen” aantrekt, moet niet langer zijn gang kunnen gaan, concludeerde de Britse minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith onlangs. „Als iets illegaal op het net staat, wil ik het eraf hebben [..] Internet is niet langer een no go area voor de regering”, zei ze in een toespraak in Londen, nadat de nieuwste bedreigingen bekend waren geworden. Ook de VS en de Europese Commissie werken aan aanpassing van antiterreurwetgeving (zie kader). Critici waarschuwen dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt.

Internet is inmiddels even belangrijk voor Al-Qaeda en gelijkgezinde extremisten als explosieven; het is de opvolger van het Afghaanse trainingskamp. „Het belangrijkste werktuig voor terroristische netwerken”, noemde terroristenjaagster Rita Katz internet afgelopen november in een getuigenis voor de Commissie Binnenlandse Veiligheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. „Jihadisten gebruiken internet om te rekruteren, te coördineren, communiceren, geld te werven, aanvallen te beramen en zelfs als sociaal netwerk”, aldus Katz. Haar Site Intelligence Group volgt terroristische websites.

„Zonder communicatie geen terrorisme”, citeerde Bruce Hoffman in een getuigenis voor dezelfde hoorzitting een uitspraak van de Nederlandse terrorisme-experts Alex Schmid en Janny de Graaf van 24 jaar geleden. Hoffman, hoogleraar veiligheidsstudies aan Georgetown University, achtte het niet verrassend dat terroristen internet hebben ontdekt en aangegrepen als middel om hun doelen te bereiken – het is immers snel, ver reikend en goedkoop.

Al-Qaeda lanceerde een jaar of tien geleden zijn eerste website, alneda.com, de oproep. De website werd in 2002 gehackt door een Amerikaanse houder van een pornosite. Nu zijn er ongeveer 5.600 sites die de Al-Qaeda-ideologie verspreiden, aldus de Saoedische onderzoeker Khaled al-Faram onlangs op een conferentie over informatietechnologie en nationale veiligheid in Riad. Hij zei dat er elk jaar zo’n 900 sites bijkomen.

Volgens Hoffman omvatten de wapens van de terrorist van vandaag minicam en videotape, professioneel geproduceerde en massaal verspreide cd-roms en dvd’s, laptop en desktop-pc, e-mail en internet. „Voornamelijk wegens internet – en de bijna onbeperkte communicatiemogelijkheden die het biedt – is de kunst van terroristische communicatie nu op een punt gekomen waarop terroristen moeiteloos en effectief hun ideologie van haat, intolerantie en geweld [...] precies bij het publiek kunnen brengen dat ze willen bereiken.”

De Amerikaanse expert Evan Kohlman onderstreepte vorige maand het specifieke gevaar van Arabischtalige chatfora. „De laatste drie jaar [...] hebben ze zich ontwikkeld tot verontrustende MySpace-achtige vriendennetwerken voor terroristen van eigen bodem die erop uit zijn de volgende generatie terroristen, kapers en zelfs zelfmoordterroristen te worden”, schreef hij in CTC Sentinel, maandblad van het Combating Terrorism Center op de militaire academie West Point.

Kohlman trad in 2006 op als getuige tijdens het Britse proces tegen de Marokkaanse diplomatenzoon Younes Tsouli, op internet actief als irhabi 007 – terrorist 007, die in 2004 het webforum Muntada al-Ansar hielp opzetten. Dit forum, aldus Kohlman, werd een soort virtueel koppelbedrijf voor radicale moslims op zoek naar het pad naar de jihad, met name in Irak. Zoals de jonge Soedanees Hassan Abdel Rahman, die zich uiteindelijk bij Baquba opblies. Op het forum werden de telefoonnummers gezet van diens familie in Soedan, zodat bezoekers hen konden gelukwensen.

Irhabi 007 werd opgepakt en in december in hoger beroep tot 16 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het Ansarforum is opgedoekt. Maar, schreef Kohlman, er zijn nu andere online fora die rekruteren voor Al-Qaeda. Hij noemde de website al-ekhlaas.org, een van Al-Qaeda’s belangrijkste spreekbuizen en rekruteringscentra, „de verborgen zwarte kant van online netwerken – als een virtuele fabriek voor de productie van terroristen”.

Al-Ekhlaas wordt gehost op een Amerikaanse server en volgens de statistieken vooral bezocht vanuit de Palestijnse gebieden, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Marokko. Op deze site verscheen onlangs de oproep van Al-Qaeda’s tweede man Zawahiri aan de wereld om hem via het forum een vraag te stellen, en kort daarna de bedreiging tegen Gordon Brown en Tony Blair.