Verdachte vastgoedfraude afgeluisterd

Vastgoedhandelaar Jan van V., hoofdverdachte in de fraudezaak rond het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds, wordt verdacht van oplichting, omkoping, fraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Tijdens de eerste openbare zitting in de zaak bleek dat tegen Jan van V. belastend bewijsmateriaal is verzameld met bijzondere opsporingsmethoden. Zo werd Jan van V. direct afgeluisterd en werden camera’s geplaatst in een hotel waar de vastgoedhandelaar bijeenkwam met medeverdachten. Daarbij is onder andere vastgelegd hoe een medeverdachte dure horloges geeft aan een manager van het Philips Pensioenfonds.

De advocaten van Jan van V. willen opheldering over de inzet van deze bijzondere opsporingsmethoden, die doorgaans alleen bij onderzoeken naar de georganiseerde misdaad worden ingezet. Advocaten Willem Koops en Jan Sjöcrona stellen dat justitie informatie over het onderzoek heeft achtergehouden. Een verzoek om de voorlopige hechtenis van Jan van V. te schorsen werd door de rechtbank afgewezen.

Het Openbaar Ministerie (OM) beaamt dat het onderzoeksdossier nog niet compleet is. Dat heeft alles te maken met nog lopende opsporingshandelingen. Het OM kondigde gisteren op de zitting aan dat er nog nieuwe arrestaties worden verwacht. Dat komt doordat het onderzoek zoveel informatie heeft opgeleverd dat er onvoldoende opsporingscapaciteit beschikbaar was om alle verdachte personen aan te houden en te verhoren.

Tijdens de zitting bleek dat het onderzoek zich toespitst op Jan van V. Als directeur van Bouwfonds ontving Jan van V. volgens justitie jarenlang zelf steekpenningen. Nadat hij daar in 2001 was vertrokken, begon hij zelf smeergeld te betalen, onder andere aan twee directeuren van het vastgoedbedrijf van het Philips Pensioenfonds.

Lees eerdere artikelen op nrc.nl/vastgoedfraude