Televisie Voorkeur

Over de brug heet de documentaire die Hans Keller in 1981 maakte. Hierin zet hij enkele voetnoten bij de impressionistische avant gardefilm De Brug die de Nederlandse regisseur Joris Ivens (1898-1989) in 1928 maakte over de Rotterdamse spoorbrug bij de Koningshaven, beter bekend als De Hef. Met fragmenten van een ontmoeting tussen Keller en Ivens in Florence begin jaren tachtig. GeschiedenisTV, 20.00-21.26u. De Hef & Willemsbrug te Rotterdam.foto VINCENT MENTZEL Mentzel, Vincent

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor het symposium over het spreekrecht van slachtoffers. Slachtofferhulp Nederland liet onderzoeken hoe de rechters, officieren van justitie, advocaten en slachtoffers denken over de slachtofferverklaring in de rechtszaal. Verder een verslag over de nasleep van de nieuwjaarsrellen in het christelijke dorp Woudenberg. Het oud & nieuwfeest liep volkomen uit de hand: twee gewonde agenten en uiteindelijk inzet van de ME. Bijna twee maanden later is er nog niemand aanhouden. Politie en gemeente hebben daarom alle huishoudens in Woudenberg een brief gestuurd: daders en getuigen meld jezelf. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova. Reportage over het neerschieten van een eigen spionagesatelliet door de Verenigde Staten. De satelliet was al sinds de lancering in 2006 onbestuurbaar en dreigde op aarde neer te storten. Met commentaar van ruimtevaartdeskundige Piet Smolders. Verder aandacht voor het nieuwe schelden, waarbij steeds meer Spaanse, Surinaamse en Engelse woorden worden gebruikt, en steeds minder god wordt aangeroepen. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Holland doc: Raak me waar ik voelen kan. Documentaire over de Amerikaanse cartoonist John Callahan, die op zijn 21ste grotendeels verlamd raakte bij een ernstig auto-ongeluk. Daarmee komt ook een wilde jeugd vol drank en drugs tot stilstand. Tekenen wordt zijn uitlaatklep. Zijn meedogenloze observaties van de medemens roepen naast bijval ook veel protest op. De cartoonist, die met zijn elektrische rolstoel door de straten van Portland scheurt, schrijft ook melancholische liedjes. Ook wordt aandacht besteed aan de ingewikkelde relatie die Callahan heeft met het andere geslacht. Als ze hem nakijken met een blik van medelijden, kan hij wel door de grond zakken. Herh. Ned.2, 22.50-23.45u.

informatief

Het kinderziekenhuis. Verslag vanuit het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag dat zorg biedt aan kinderen en hun ouders. Leroy is slechthorend door ontstekingen in zijn gehoorgang. Biedt een prothese uitkomst? De hoogzwangere Mitra krijgt een rondleiding op de afdeling voor vroeggeboren kindjes. Ned.1, 19.25-20.00u.

Landroof. Reportageserie over plekken in Nederland die dreigen te verdwijnen of er slecht aan toe zijn. Projectontwikkelaar Phanos probeert protesten tegen een woonblok van vier lagen in het dorp Laag-Soeren af te kopen met een twijfelachtige deal: als de omwonenden geen bezwaar maken tegen de plannen mogen ze van Phanos een extra stuk grond bij hun tuin kopen voor een wel erg zacht prijsje. Verder o.a. Klaas van Egmond, hoogleraar Geowetenschappen in Utrecht en oud-directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau, die een pleidooi houdt voor meer centrale regie in de ruimtelijke ordening. Zie ook www.landroof.nl. Ned.2, 19.25-19.55u

Andere tijden: Joop den Uyl. Portret van wellicht de markantste premier die Nederland ooit heeft gehad. Geliefd en verguisd. Twintig jaar na zijn overlijden roept Joop den Uyl nog steeds emoties op. Aanleiding is het verschijnen van de officiële biografie door Anet Bleich. Over de dromer en de drammer Den Uyl. Over zijn idealen en zijn wapenfeiten. Oud-politici als Dries van Agt, Marcel van Dam, Ed van Thijn, Frans Andriessen, maar ook zijn kinderen en andere familieleden spreken over de mens, de politicus en de mythe Joop den Uyl. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.2, 20.55u.22.00u.

Geld maakt (niet) gelukkig. Eerste deel van een zevendelige serie waarin wordt onderzocht of geld de sleutel is tot geluk. Wat zou je doen met een miljoen? Volgens de laatste cijfers telt Nederland 117.400 miljonairs. Een deel daarvan bezit het geld dankzij het wagen van een gokje. Zij wonnen de loterij. Gewone burgers die van het ene op het andere moment schatrijk werden. Presentatie: Marc Dik. Ned.1, 22.30-23.00u.

amusement

Cabaret & Co. Eerste aflevering van een zevendelige reeks over het theater gaat over de kunst van het bedriegen. Ned.3, 23.25-0.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Onno Blom vertelt over de biografie Zo is het genoeg, het laatste jaar van Jan Wolkers. Hij maakte de kunstenaar het laatste jaar van dichtbij mee. Jacquelien de Savornin Lohman staat na een carrière als hoogleraar en senator op haar 75ste in het theater met een onewomanshow. Beau van Erven Dorens praat over het programma Het Zesde Zintuig dat hij gaat presenteren. Daarin wordt gezocht naar de beste paranormaal begaafde Nederlander van 2008. Georgina Verbaan staat als tafeldame Matthijs van Nieuwkerk bij. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Ed Nijpels, voorzitter van de werkgroep GrijsWerkt, licht toe hoe ouderen langer aan het werk kunnen worden gehouden. Stuntpiloot Frank Versteegh kondigt aan te stoppen en kijkt terug op zijn carrière. Ned.1, 23.00-23.55u.

Phara. Lieven van Gils en Phara de Aguirre praten o.a. met ex-voetbaltrainer Frank Vercauteren over het leven na voetbal. België 2, Canvas, 23.25-0.00u.

Question time. Politiek discussieprogramma waarbij het publiek in de studio vragen stelt aan politici, besluitvormers en bekende personen. BBC 1, 23.35-0.35u.

sport

ZDF Sportextra: UEFA Cup. Rechtstreeks verslag FC Nürnberg-Benfica. ZDF, 19.00-21.00u.