SNS Reaal heeft geen last van kredietcrisis

Bank en verzekeraar SNS Reaal heeft vrijwel geen last van de internationale kredietcrisis. Het bedrijf hoefde geen verliezen te nemen of afboekingen te doen, en maakte over 2007 een recordwinst bekend.

SNS Reaal, een instelling die zich vooral richt op particulieren en het midden- en kleinbedrijf in Nederland, boekte een winststijging van ruim 25 procent naar 465 miljoen euro. De stijging was groter dan analisten hadden verwacht.

Het nieuws dat er geen problemen waren in verband met de internationale kredietcrisis werd door SNS-topman Sjoerd van Keulen toegeschreven aan het conservatieve en voorzichtige beleid van het bedrijf en de doelstelling om het risicoprofiel bescheiden te houden.

De afgelopen maanden moest een stijgend aantal financiële instellingen grote verliezen nemen, omdat beleggingen in de Amerikaanse markt van zeer riskante hypotheken hun waarde hadden verloren. Omdat hypotheken, vaak verstrekt aan Amerikanen met een lage kredietwaardigheid, waren herverpakt in nieuwe producten en wereldwijd waren doorverkocht, werd een Amerikaans probleem een mondiale crisis.

SNS Reaal kon vanmorgen de kredietcrisis dus terzijdeschuiven en zich concentreren op de jaarcijfers. De winststijging werd door alle bedrijfsonderdelen gedragen. Van Keulen legde de nadruk op de grote groei van de spaartegoeden die SNS wist binnen te slepen. Het aandeel in de spaarmarkt nam toe van 6,3 procent tot 8,3 procent, vooral door campagnes van de ASN Bank, de SNS Bank en de overgenomen Regio Bank.

Van Keulen zei desgevraagd geen interesse te hebben in de ABN Amro-onderdelen die Fortis moet verkopen van de Europese Commissie als gevolg van de overname van de Nederlandse bank. Het gaat om de Hollandsche Bank Unie, een aantal advieskantoren en enkele afdelingen voor zakelijke klanten. „De logica ontbreekt om deze onderdelen te kopen. Het zijn activiteiten die zeer geïntegreerd zijn in ABN Amro. Het uitsnijden zal een enorm karwei zijn. Het is een te ingewikkelde materie, wij zijn niet geïnteresseerd.”