Sloppenwijk in verdeeld Nairobi

Sloppenwijk in verdeeld Nairobi Nairobi. In de sloppenwijk Mathare in de Keniaanse hoofdstad Nairobi wordt een Kikuyu aangevallen door relschoppers. Sinds de mislukte presidentsverkiezingen in december zijn er grote spanningen tussen de twee belangrijkste stammen in het land, de Kikuyu’s en de Luo. In Mathare vielen gisteren circa 250 mannen met messen en metalen stokken een minibusje aan. Vermoedelijke aanleiding was de arrestatie de nacht ervoor van tachtig bewoners van de sloppenwijk, die hun huur van hun huizen niet zouden hebben betaald. De politie zei op te treden namens de huisbazen, die hadden geklaagd dat ze geen huur meer betaald kregen. De bewoners zeggen dat het sinds de chaos die uitbrak na de verkiezingen niet meer mogelijk is om de huur te betalen. „We weten niet waar we moeten betalen, of aan wie”, aldus een anonieme bewoner. Meerdere huisbazen, voornamelijk Kikuyu’s, zouden op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. Inmiddels zijn meer dan duizend Kenianen gedood door het vooral etnische geweld. Zeshonderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen. Vredesbesprekingen hebben nog weinig opgeleverd. De oppositiepartij van presidentskandidaat Raila Odinga (een Luo) zegt weer de straat op te gaan als de besprekingen van deze week mislukken. Internationale waarnemers waarschuwen voor een nieuwe golf van geweld. Foto AP / Jerome Delay A Kikuyu man is attacked by rioters in the Mathare slum, Nairobi, Kenya, Wednesday, Feb. 20, 2008. Rioters attacked a bus full of people as they faced off against police who they charged were unfairly arresting people for rents gone unpaid amid weeks of postelection violence. (AP Photo/Jerome Delay) Associated Press

In de sloppenwijk Mathare in de Keniaanse hoofdstad Nairobi wordt een Kikuyu aangevallen door relschoppers. Sinds de mislukte presidentsverkiezingen in december zijn er grote spanningen tussen de twee belangrijkste stammen in het land, de Kikuyu’s en de Luo.

In Mathare vielen gisteren circa 250 mannen met messen en metalen stokken een minibusje aan. Vermoedelijke aanleiding was de arrestatie de nacht ervoor van tachtig bewoners van de sloppenwijk, die hun huur van hun huizen niet zouden hebben betaald.

De politie zei op te treden namens de huisbazen, die hadden geklaagd dat ze geen huur meer betaald kregen. De bewoners zeggen dat het sinds de chaos die uitbrak na de verkiezingen niet meer mogelijk is om de huur te betalen. „We weten niet waar we moeten betalen, of aan wie”, aldus een anonieme bewoner. Meerdere huisbazen, voornamelijk Kikuyu’s, zouden op de vlucht zijn geslagen voor het geweld.

Inmiddels zijn meer dan duizend Kenianen gedood door het vooral etnische geweld. Zeshonderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen. Vredesbesprekingen hebben nog weinig opgeleverd. De oppositiepartij van presidentskandidaat Raila Odinga (een Luo) zegt weer de straat op te gaan als de besprekingen van deze week mislukken. Internationale waarnemers waarschuwen voor een nieuwe golf van geweld.