Sketch bevalt president Tunesië niet

Een bekende Tunesische komiek die twee weken geleden wegens drugsbezit tot een jaar gevangenisstraf is veroordeeld, is volgens mensenrechtengroepen door de politie vals beschuldigd wegens zijn satirische imitatie van de Tunesische president Zine al Abidine Ben Ali. Hij wordt ook beschuldigd van bezit van buitenlands vals geld, waarvoor hij nog eens 20 jaar gevangenis kan krijgen. De komiek, Hédi Ben Amor oftewel Ouled Baballah, ontkent schuld. Hij werd vorig jaar al een keer gearresteerd en mishandeld door de politie nadat hij een soortgelijke satirische sketch had opgevoerd.

Een paar gram cannabis was tijdens een politie controle aangetroffen in een huurauto waarin de komiek zich met chauffeur verplaatste. Volgens de politie en de rechter was hij de enige mogelijke eigenaar van de drugs. Een bloedtest op drugs was negatief. In zijn woning vond de politie vervolgens het valse geld.

De waarnemingsgroep Tunesië (TMG) van IFEX, een internationale organisatie die de vrijheid van meningsuiting volgt, sprak deze week van „de zoveelste verzonnen zaak tegen een persoon die het heeft gewaagd zich uit te spreken tegen de president”. „President Ben Ali heeft duidelijk evenveel gevoel voor humor als hij zin in democratie heeft.”

In Tunesië worden dissidenten volgens de groep zelden officieel vervolgd wegens hun politieke activiteit, maar in plaats daarvan vals beschuldigd van meer „oneerbare” misdrijven. Zo werden de mensenrechtenadvocaat Mohamed Abbou in 2005 gevangen gezet wegens een aanval op een vrouwelijke collega en de oppositiejournalist Slim Boukhdhir vorige maand tot een jaar gevangenis veroordeeld wegens schending van de publieke eerbaarheid. In zijn jaarrapport schreef het internationale Comité ter Bescherming van Journalisten eerder deze maand dat in diverse Arabische landen gevangenisstraffen zijn geschrapt uit perswetten, maar journalisten nu worden aangepakt onder de strafwet.

De nieuwe sketch van Baballah – waarin hij als Ben Ali een dagje vrij neemt en met zijn kabinet zijn babyzoon toezingt – circuleerde wijd en zijd in Tunesië op informele basis via mobiele telefoons. Vorige maand had Baballah zijn imitatie van de president nog gebracht tijdens het Festival van de Lach in de stad Sfax. Een andere deelnemer aan dat festival, de Algerijnse standup comedian Baaziz, werd vervolgens door de autoriteiten uitgewezen.

Geluid en video op nrc.nl/buitenland