Serviërs gaan massaal demonstreren

In Belgrado wordt vandaag een door de regering en politieke partijen georganiseerde betoging van tienduizenden, mogelijk honderdduizenden Serviërs gehouden, uit protest tegen de onafhankelijkheid van Kosovo en de erkenning daarvan door westerse landen.

Het openbaar vervoer van en naar Belgrado is vandaag gratis en de scholen zijn dicht om zo veel mogelijk deelnemers naar de „vreedzame en waardige” betoging te trekken.

President Boris Tadic zal, in tegenstelling tot premier Vojislav Koštunica, ontbreken. Hij bezoekt vandaag Roemenië, een land dat zich tegen de onafhankelijkheid van Kosovo heeft uitgesproken. Tadic heeft duidelijk gemaakt het er niet mee eens te zijn dat de betoging mede wordt georganiseerd door politieke partijen, omdat de kwestie-Kosovo geen partijthema zou moeten zijn. Zijn partij, de Democratische Partij (DS), heeft gemeld niet bij de organisatie van de betoging betrokken te zijn. Dat geldt ook voor de partij G17 Plus, die net als de DS in de coalitieregering van Koštunica zit. De belangrijkste partijen achter de betoging zijn de Democratische Partij van Servië van Koštunica en de ultranationalistische Servische Radicale Partij.

De kleine Liberaal-Democratische Partij (LDP), de enige partij in Servië die zich niet heeft uitgesproken tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, beklaagde zich gisteren over „staatsterreur”. Bij demonstraties na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Kosovo zijn acht kantoren van de LDP aangevallen. Partijleiders zijn met de dood bedreigd. Volgens de LDP zit de regering achter die rellen. „De nationalisten gebruiken Kosovo om politieke tegenstanders te onderdrukken en elke kritiek op de regering uit te bannen”, zei gisteren een LDP-leider.

De Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, zei gisteren dat de Servische relaties met landen die Kosovo erkennen, „permanente schade oplopen”. „De relaties met die staten kunnen niet zijn zoals ze waren”, zei hij in Straatsburg, waar hij sprak met functionarissen van het Europese Parlement en de Raad van Europa. Volgens Jeremic is ook „de Europese toekomst” van Servië „gecompromitteerd” door de steun van EU-leden voor de onafhankelijkheid van Kosovo. Hij zei dat Servië „tot het uiterste” zal vechten voor Kosovo, met „legale middelen”. Gisteren werd Kosovo als onafhankelijk land erkend door Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen en Letland, vandaag volgde Italië. (Reuters, AFP, VIP)