Rambo gromt en maakt mensen dood

John Rambo. Regie: Sylvester Stallone. Met: Stallone, Julie Benz. In: 79 bioscopen. ***--

John Rambo. Regie: Sylvester Stallone. Met: Stallone, Julie Benz. In: 79 bioscopen.

In de herfst van zijn carrière laat Sylvester Stallone (61) nog eenmaal zien waar zijn kracht ligt. De regisseur/acteur voegt een nieuw hoofdstuk, een vierde om precies te zijn, toe aan zijn Ramboreeks. Dit personage is door de tijd niet verzacht. Rambo zwerft nog altijd als een wolf door de jungle en de eerste woorden die hij uitspreekt zijn een welgemeend ‘fuck you’, en voor wie het dan nog niet heeft begrepen volgt even later een even hartgrondig ‘fuck the world’.

Stallones John Rambo is van zo’n simpele doeltreffendheid dat je de film bijna goed gaat vinden. In nog niet eens anderhalf uur stoot Rambo weer een handvol woorden en een paar grommen uit. Verder maakt hij vooral mensen dood.

Met zijn woorden en grommen stemt Vietnamveteraan Rambo in met het verzoek van een groepje missionarissen om bijbels, voedsel en medicijnen Birma in te smokkelen. De spullen zijn bedoeld om het onderdrukte Karen-volk te helpen. Niet dat zij Rambo iets kunnen schelen, hij doet het enkel en alleen voor missionaris Sarah. Als zij niet terugkeert uit Birma, zal Stallone haar moeten redden. Hij doet dat met een groepje nihilistische huurlingen.

De Birmese soldaten zijn verkrachters, sadisten en pedofielen, dus zij mogen worden uitgeroeid, met pijlen, kogels of de blote hand. Rambo wil eigenlijk ophouden met vechten, maar, hee, wie probeert hij daarmee voor de gek te houden? Niemand, en zichzelf al helemaal niet. Hij raakt in een soort trance met beelden uit zijn verleden. Alle doden achtervolgen hem en vertellen hem hetzelfde: Je bent soldaat, John Rambo, oorlog zit je in het bloed.

Het zijn echo’s van de klassieke western, met zijn ambivalente houding tegenover de moordlustige held. Je hebt ze nodig om de boel op te ruimen, maar met ze leven kun je niet. Zonder hun pistolen wordt het goede niet bereikt, maar zij mogen met het bloed dat aan hun handen kleeft niet meegenieten van dat goede. John Rambo moet toekijken hoe Sarah weer veilig in de armen van haar geliefde valt.