‘Propagandafilm FARC met Tanja’

De Nederlandse guerrillera Tanja Nijmeijer zou de hoofdpersoon zijn van een binnenkort te verschijnen propagandafilm van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Dat meldt het Colombiaanse tijdschrift Semana deze week. Semana beroept zich op bronnen binnen onder meer het Colombiaanse inlichtingenapparaat. Vorig jaar herfst werden de dagboeken van Nijmeijer wereldnieuws. De Groningse ex-studente schrijft daarin openhartig over haar leven binnen de grootste guerrillabeweging van Latijns-Amerika. Volgens Semana zou een in Nederland woonachtige Chileen met de bijnaam Ivan van der Boer verantwoordelijk zijn voor de productie. Op een aan de FARC gelieerde website ontkende hij gisteren echter betrokkenheid bij een documentaire, maar hij zegt wel als „speciale verslaggever” van actualiteitenrubriek Nova „het eerste deel van een reportage in rebellengebied” te hebben verzorgd. Adjunct-hoofdredacteur Hugo van der Parre bevestigt dat zijn redactie met een tussenpersoon werkte in Colombia. (NRC)

Lees de reactie van Ivan van der Boerop anncol.org