Prijzen voor Take That en Arctic Monkeys

Take That, de Arctic Monkeys en de Foo Fighters waren gisteren de grote winnaars van de Brit Music Awards in Londen. Alle drie sleepten ze bij de feestelijke uitreiking twee prijzen in de wacht.

De herrezen boyband Take That won de prijs voor beste Britse live-act. Hun single Shine werd door het publiek gekozen als beste single. De jongensband, die in 1996 uit elkaar ging, is sinds 2006 herenigd en boekt inmiddels grote successen zonder voormalig bandlid Robbie Williams.

Bandlid Jason Orange toonde zich verheugd met de erkenning die de groep ten deel viel „ondanks de voortschrijdende jaren”. Hij grapte over zijn inmiddels hoge leeftijd (37) en zijn pijnlijke knie. „Wij staan hier voor u, wankel, gekneusd, maar gelukkig.”

Net als vorig jaar wonnen de Arctic Monkeys de prijzen voor beste Britse groep en beste album. De Amerikaanse band Foo Fighters werden gekozen als beste internationale groep en hun Echoes, Silence, Patience & Grace ontving de prijs voor beste album.

De grote winnares van vorig jaar, Amy Winehouse, verzorgde een van de live-optredens. Tijdens een nummer fluisterde ze „I love you” in de camera, waarschijnlijk een boodschap voor haar man Blake Fielder-Civil, die in de gevangenis zit. „Make some noise for my husband Blake”, droeg ze het publiek op. Winehouse trad op samen met producer Mark Ronson, die de prijs voor beste Britse mannelijke artiest in de wacht sleepte. Hij is de eerste niet-zanger die deze prijs won. Beste Britse vrouwelijke artiest werd Kate Nash.

De Australische zangeres Kylie Minogue won de prijs voor beste vrouwelijke internationale artiest, de Amerikaanse rapper Kanye West was de beste mannelijke artiest buiten Groot-Brittannië. Hij kon niet bij de uitreiking aanwezig zijn, maar zei in een videoboodschap: „Er zijn ongetwijfeld mensen die dit meer verdienen dan ik. Ik kan alleen even niet bedenken wie dan.”

De Libanees-Britse zanger Mika, die hits scoorde met Grace Kelly en Relax en wiens stem wordt vergeleken met die van Freddie Mercury, werd beste Britse nieuwkomer. De 19-jarige debutante Adele, die de nieuwe Amy Winehouse wordt genoemd, won de Critics Choice award. In haar speech bedankte ze haar moeder.

Paul McCartney trad op met een medley van Beatlehits en werd voor zijn bijdrage aan de popmuziek geëerd met een ‘livetime achievement award’. In zijn dankwoord stelde hij vast: „Britse muziek is gewoon de beste.”