Positie Noord-Ierse premier wankelt

Nog geen jaar na zijn aantreden als premier van de Noord-Ierse regionale regering wankelt de positie van dominee Ian Paisley.

Aanleiding is een reeks beschuldigingen van corruptie tegen zijn zoon Ian Paisley jr, die maandag tot zijn vertrek uit de regering leidden en ook Paisley senior raken.

Mee speelt dat een deel van Paisley’s achterban ongelukkig is met zijn besluit een regering te vormen met het katholieke Sinn Féin, de politieke tak van het vroegere Ierse Republikeinse Leger.

Prominente leden uit Paisley’s Democratische Unionistische Partij (DUP) rekenen er volgens Britse en Ierse kranten op dat de 81-jarige veteraan nog dit voorjaar zijn aftreden aankondigt. Opvolger zou vermoedelijk zijn plaatsvervanger Peter Robinson worden.

Paisley weigerde gisteren op de zaak in te gaan. Wel hield hij een journalist met de van hem bekende bravoure voor: „Ik heb een tamelijk harde rinoceroshuid en ik denk niet dat ik door u of mensen zoals u zal worden gevild.”

Paisley’s zoon raakte in opspraak door zijn nauwe banden met een projectontwikkelaar in zijn kiesdistrict. Paisley jr kocht ook een huis van hem, terwijl zijn vader en hij, op kosten van de overheid, voor een uitzonderlijk hoog bedrag kantoorruimte huurden.

Dat de positie van dominee Paisley in eigen kring verzwakt was, bleek onlangs al. In januari trad hij af als leider van de Vrije Presbyteriaanse Kerk, die hij zelf in 1951 heeft opgericht. Volgens mediaberichten wilden veel gelovigen geen kerkleider die in een regering zit met voormalige terroristen.