Oppositie Pakistan praat over coalitie

De winnaars van de Pakistaanse parlementsverkiezingen zouden vandaag voor het eerst met elkaar praten over een mogelijke regeringscoalitie. Asif Ali Zardari, aanvoerder van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) en Nawaz Sharif, ex-premier en leider van de Pakistaanse Moslimliga-N (PML-N) ontmoeten elkaar naar verwachting aan het einde van de middag (Nederlandse tijd) in Islamabad.

Een coalitie van PPP en PML-N vormt een potentiële bedreiging voor de positie van president Pervez Musharraf. Diens partij, de PML-Q, verloor zwaar bij de verkiezingen afgelopen maandag. Musharraf heeft gezegd dat hij niet denkt aan terugtreden, maar indien de oppositie tweederde van het parlement achter zich weet te scharen kan zij een afzettingsprocedure beginnen tegen Musharraf. De steun van de kleinere oppositiepartijen is daarvoor onontbeerlijk.

De PPP en de PML-N zullen het eerst eens moeten worden over een gezamenlijke positie ten aanzien van Musharraf. Benazir Bhutto, de vermoorde aanvoerster van de PPP, toonde zich tot haar dood in december bereid de macht te delen met Musharraf. PML-N-leider Sharif daarentegen voerde felle oppositie tegen de president. Beide partijen zoeken inmiddels toenadering tot elkaar: Sharif hield tijdens de campagne de mogelijkheid van samenwerking met Musharraf open en de PPP herinnerde deze week aan Musharrafs eerdere belofte dat hij zou vertrekken als „het volk” dat wil.

Ook wat betreft de aanpak van moslimextremisme verschillen de PPP en de PML-N. Sharif is volgens analisten eerder geneigd te onderhandelen met extremisten. De Verenigde Staten, die een voorkeur hadden voor Bhutto, koesteren reserves tegenover Sharif omdat hij in het verleden banden onderhield met een vooraanstaande moslimfundamentalist.

In Karachi vuurde de politie vanochtend traangas af op demonstrerende rechters. De rechters, die opriepen tot het vertrek van Musharraf, kwamen op de been na een toespraak van Iftikhar Chaudhry, de opperrechter die vorig jaar tot woede van veel juristen werd ontslagen door Musharraf. Chaudry, die huisarrest heeft in Islamabad, sprak circa honderd collega’s toe per mobiele telefoon. Zes rechters werden gearresteerd. Ook in Quetta en Lahore gingen rechters de straat op. (Reuters, AP)