Ndrive G400: Navigeren (z)onder invloed

ndrive_g400.jpgVeiligheid voor alles, was de gedachte van Volvo toen ze het alcoholslot uitvonden: een blaastest die bij een negatieve uitslag het starten van de auto onmogelijk maakt. Het Portugese bedrijf Ndrive heeft hetzelfde concept nu geïntegreerd in een navigatiesysteem, de G400. Op het eerste gezicht is er niets vreemds aan deze Tomtom-concurrent: 3,5 inch scherm, ingebouwde Europese kaart, snelheidscontroles, mp3’s en video’s afspelen: the works. Maar aan de zijkant zit een klein roostertje dat als alcoholsensor dient. Voordat je daar je verse kegel tegenaan zet, moet het apparaat eerst kalibreren om alcoholsporen in de atmosfeer te meten. De uitslag wordt vervolgens met een duidelijk rij-advies of rij-verbod weergegeven. Het apparaat kost 200 euro, maar dat heb je al snel terugverdiend door geen boete te krijgen voor rijden onder invloed.

    • Marc Hijink