Militairen boos over ‘slappe’ brief minister

Onder militairen is met onbegrip gereageerd op de Kamerbrief van minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) over het eigen-vuur-incident van vorige maand. De Kamer wil meer informatie.

De grootste militaire vakbond, de AFMP, is „zeer geïrriteerd” over de vier kantjes tellende brief van dinsdag. Daaruit blijkt dat interne procedures onjuist zijn uitgevoerd en dat er in totaal op één avond drie schotenwisselingen zijn geweest waarbij Nederlandse militairen op eigen troepen of Afghaanse bondgenoten schoten. Twee Nederlandse en twee Afghaanse militairen werden daarbij gedood. Eén Nederlander raakte zwaargewond.

„Het is een slappe brief”, zegt AFMP-voorzitter Wim van den Burg. „Allerlei belangrijke analyses moeten nog worden gedaan, schrijft de minister zelf. Er worden nu te snel conclusies getrokken.” Vakbond VBM/ NOV zegt te zijn „geschokt” door het feit dat interne procedures niet zijn opgevolgd, maar volgens hem worden de conclusies niet door alle militairen in Uruzgan gedeeld. Voorzitter Jean Debie: „Het beeld uit de brief strookt niet met de perceptie van de militairen.”

Volgens Debie tonen de conclusies van Defensie aan dat er te weinig wordt geoefend op bataljonsniveau. De missie in Uruzgan legt zo’n druk op de organisatie dat sommige oefeningen worden afgelast of verplaatst. Debie: „Door vaker op een dergelijke schaal te oefenen vergroot je op zijn minst de kans op friendly fire.”

In de Tweede Kamer wordt terughoudend gereageerd, juist omdat het slechts een tussenrapportage is. „De minister had beter alle rapporten in één keer ter beschikking kunnen stellen”, zegt CDA’er Raymond Knops. Dat vindt ook coalitiegenoot Angelien Eijsink (PvdA). Zij noemt het „verontrustend” dat Nederlandse militairen in Uruzgan zeggen zich niet te herkennen in de rapportage.

Meer over de brief en de missie op nrc.nl/uruzgan