Marokko rolt terreurbende op

Met de arrestatie van 32 verdachten is volgens Marokko een „zeer gevaarlijke” en omvangrijke terreurbende opgerold die vanuit België werd geleid en met criminele activiteiten gefinancierd. Daarmee zou voor het eerst een bende zijn ontmanteld die op systematische wijze gelden van overvallen in Europa inzette voor aan Al-Qaeda gerelateerde terreuractiviteiten in de Maghreb.

Leider van de bende is volgens de Marokkaanse politie de tot Belg genaturaliseerde Marokkaan Abdelkader Belliraj, die tot de arrestanten behoort. Belliraj, alias Ilyass en Abdelkrim, is volgens minister van Binnenlandse Zaken Chakib Benmoussa onder meer verantwoordelijk voor een overval op het Luxemburgse hoofdkantoor van Brink’s in 2000, waar 2,7 miljoen euro werd buitgemaakt.

Belliraj is volgens de Marokkaanse minister verantwoordelijk voor zes onopgeloste moorden in België in de periode 1986-1989. Hierover hebben de Marokkaanse autoriteiten contact opgenomen met hun Belgische collega’s. Volgens Belgische justitiële bronnen gaat het onder andere om de aanslag op Joseph Wibran, voorzitter van het comité van joodse organisaties in België in 1989, die eerder op het conto van de Palestijnse terrorist Abu Nidal werd geschreven, aldus de Belgische krant Le Soir.

Onder de arrestanten, van wie drie de Belgische nationaliteit hebben, zijn hoogleraren, docenten, een correspondent van de tv-zender van het Libanese Hezbollah en vijf politici. Onder hen zijn een lid van de grootste (gematigd-) fundamentalistische partij van Marokko, de PJD, en de secretaris-generaal van de fundamentalistische splinterpartij Al Badil al Hadari. Premier El Fassi heeft na de arrestaties Al Badil al Hadira (Alternatieve Beschaving) verboden.

Bij huiszoekingen in Rabat, Casablanca en Nador werden 11 machinegeweren, 23 pistolen, munitie en ontstekingsmechanismen aan getroffen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken bereidde de groep aanslagen voor tegen ministers, legerofficieren en Marokkaanse joden. De groep zou uitgebreide internationale contacten hebben met aan Al-Qaeda gerelateerde netwerken in de Maghreb. Hoofdverdachte Belliraj, woonachtig in het Belgische Evergem, zou in 2002 contact hebben gehad met het shi’itische Hezbollah om in Libanon gebruik te kunnen maken van trainingskampen. Belliraj was volgens de Marokkaanse minister al sinds 1992 actief bij het opzetten van terreurgroepen in Tanger en Casablanca. De Marokkaanse krant Le Matin legde een verband tussen deze groepen en de aanslagen in Casablanca in 2003, die 45 mensen het leven kostten.