Lichtzwaarden, groene dwergen en Darth Vader

Darth Vader himself opende de expositie, toegejuicht door verkleedde stormtroopers.

Met schaalmodellen, kostuums, ontwerpschetsen en Star Wars voorwerpen.

Een trooper spreekt niet, een trooper troopt. Foto Katrijn van Giel starwars tentoonstelling Giel, Katrijn Van

Lichtzwaarden worden in de lucht gestoken, de muziek zwelt aan en een enkeling kan een kreet van opwinding niet onderdrukken: Darth Vader verschijnt op het toneel, geflankeerd door gehelmde stormtroopers in witte pakken. Met een knip van zijn lichtzwaard verklaart de grootse slechterik in de geschiedenis van de sciencefictionfilm de Star Warsexpositie voor geopend.

Star Wars: The Exhibition bestrijkt elf zalen, dat is 2500 vierkante meter expositieruimte voor meer dan 280 schaalmodellen, kostuums, ontwerpschetsen en voorwerpen die voor het Star Warsepos gebruikt zijn. Fans uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Italië zijn naar Brussel gekomen om de opening op te luisteren, verkleed als hun favoriete personage.

Hoewel, het favoriete personage van Peter Geuyen is eigenlijk Boba Fett, „maar daarvoor ben ik te dik. Dat ziet niet uit”. Dus gaat Peter, lid van de Dutch Outpost, de Nederlandse afdeling van het leger van Darth Vader, gekleed in het zwarte pak van gevechtspiloot van het slechte Rijk. De onderdelen van het kostuum stak hij zelf in elkaar, want zo’n pak is nergens te verkrijgen. Alle kostuums en rekwisieten van de Star Warsfilms staan geregistreerd en mogen niet verkocht worden. Wie wil troopen (in mensentaal: verkleed gaan als Star Warspersonage) zoekt de onderdelen bij elkaar via het net en moet ze zelf in elkaar knutselen. Het kostuum mag je pas in het openbaar dragen wanneer je goedkeuring hebt gekregen van de internationale stormtroopersclub ‘Legion of the 501st’, erkend door regisseur George Lucas himself.

In de details van de kledij proberen de troopers elkaar de loef af te steken: een helm met ingebouwde stemvervormer, het juiste kapsel of een aangepaste schouderflap, „extra stoer” volgens garnizoenleider van Dutch Outpost Peter van der Valk. Zo’n pak kost gemakkelijk 1.500 euro en echt comfortabel zit het niet.

Leden van de Dutch Outpost leggen uit wat ze aantrekt in ruimteschepen, lichtzwaarden en groene dwergen met enorme flaporen. „Star Wars is het moderne sprookje”, klinkt het, „toegankelijk voor jong en oud”. „Baanbrekend”, vindt John van der Laar de eerste Star Warsfilms. „En zo geloofwaardig.” Zijn uitleg wordt onderbroken door een nerveuze organisator. Het is verboden te communiceren met stormtroopers in kostuum. Een trooper spreekt niet, een trooper troopt.

In de kelders van tentoonstellingsruimte Tour&Taxis, een koninklijk pakhuis uit de vorige eeuw, komen de bliepjes en de ruisende ademhaling van Darth Vader je tegemoet. In elk van de elf zalen wordt een andere planeet uit het Star Warsuniversum voorgesteld. De tentoonstelling biedt alvast een verhelderend beeld op het productieproces van de films. Doorlopend wordt de documentaire 30 Years of Visual Effects vertoond, die leert met welke middelen de eerste films tot stand kwamen. Je ziet hoe het komt dat Yoda, de groene flapoor, in de eerste films veel minder beweeglijk is dan in de laatste drie, gemaakt tussen 1999 en 2005.

In de zaal gewijd aan de planeet ‘Naboo’ is de hele garderobe van koningin Amadila, die met de gekke vlechten, te bewonderen. Andere topstukken zijn een op ware grootte nagebouwde Naboo N-1 Starfighter, de troon van Padmé, en storyboards van de hand van Ralph McQuarrie, ontwerper van de look van de eerste Star Warsfilms.

Bij de Naboo Starfighter houden zich twee vrouwelijke troopers op die de zwijgplicht graag doorbreken. Karen Camps en Puck Barendregt zijn lid van het Belgische Rebelegion, het Jedileger van de good guys. Gewillig poseren ze voor de camera’s van de bezoekers, knuffelen kindjes en kijken desgevraagd verleidelijk of lief. Wanneer ik hun vraag welk personage ze voorstellen, kijken ze licht verontwaardigd. Blijkt dat ze allebei Padmé zijn. Voor en na de strijd, verklaart de Belgische Karen Camps hun verschillende kostuums. Daarom is haar topje ultrakort, „afgescheurd”.

Wie de Star Warsmagie wil blijven herbeleven, kan op een blue screen zelf meespelen in een Star Warsepisode. Tegen betaling krijg je de dvd van de opname mee naar huis. Een echte fan is niet compleet zonder lichtzwaard. Verkrijgbaar voor 140 euro in de Star Warsshop.

Star Wars: The Exhibition: t/m 1 juni, Tour&Taxis, Havenlaan 86 C, Brussel. Tickets 10 tot 13 euro via www.sherpa.be. Info: www.starwars-theexhibition.com