Kun je afvallen door veel nadenken en puzzelen?

Onze hersenen gebruiken een groot deel van onze energie, zelfs een kwart, meent Gaston Dorren uit Amersfoort. „Maakt het daarbij uit of je veel of weinig nadenkt?”, vraagt hij zich af. „Kun je dus afvallen van hard puzzelen?”

Dat de hersenen een kwart van het totale energieverbruik vertegenwoordigen, klopt ongeveer, zo bevestigt Michel Hofman, wetenschappelijk onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. „Maar alleen als het lichaam zich in rusttoestand bevindt, dan gaat 20 tot 25 procent van je energieverbruik op aan de hersenen.”

Overdag, als je beweegt en je lichaam meer energie verbruikt, ligt het anders. Hofman: „Je hersenactiviteit wordt gemeten ten opzichte van de rest van het lichaam. Je hersenen verbruiken altijd ongeveer evenveel energie, dus als je lichaam in beweging is en meer energie verbruikt, daalt het energieverbruik van de hersenen percentueel.” Hoeveel hangt af van het spiergebruik, maar het energieverbruik van de hersenen is overdag zo’n 10 procent.

„Overigens verbruiken de hersenen van baby’s juist meer”, zegt Hofman, ,,wel 50 procent, omdat hun hoofd en brein in verhouding groter zijn dan bij volwassenen”.

Het energieverbruik van de hersenen is ook in praktische waarden om te rekenen: „De energie die je hersenen per dag verbruiken komt overeen met een gloeilamp van 20 watt die 24 uur brandt. En weet je wat het kost, die energie voor je hersenen? Naar de huidige energieprijzen 2.000 euro, voor een heel leven.”

Maakt het voor het energieverbruik nu uit hoeveel je nadenkt? Nee, zegt Hofman. „Dat is het aardige van het brein: 24 uur per dag, elk moment van de dag is het even actief. Het is iets lager als je slaapt, maar dat verschil is gering.”

Je gebruikt namelijk continue 100 procent van je hersencapaciteit (!). „Hersenscans ontkrachten de hardnekkige mythe dat je slechts een deel van je hersenen gebruikt.”

Dus helaas Gaston, afvallen, dat red je het niet met puzzelsport.

    • Marleen Luijt