Johan Cruijff wil geen vaste baan bij Ajax

Johan Cruijff ambieert geen functie in het bestuur of de directie van Ajax. „Er is mij gevraagd een goede organisatie neer te zetten”, verklaarde Cruijff gisteravond bij Studio Sport. „Dat ga ik dus doen.”

De ledenraad van Ajax besprak dinsdagavond het kritische rapport van de commissie-Coronel. Deze commissie van Ajax deed onderzoek naar het sportieve verval van de club. De ledenraad besloot dat het Ajax-bestuur nog dit seizoen moet aftreden en dat Cruijff het technisch beleid gaat bepalen.

Die heeft al een plan van aanpak. „Maar dat ga ik nu natuurlijk niet zeggen”, zei Cruijff. „Dat zou onverstandig zijn. Ik word geen technisch directeur, voorzitter of trainer. Ik ga wel zeggen wat er moet veranderen. (...) Ik ben ook zeker verantwoordelijk voor hoe ik de zaken ga organiseren. Ik ben nooit ergens voor weggelopen.”

Anticiperend op de ledenraadsvergadering kondigde Cruijff maandag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf aan dat hij bereid was orde op zaken te stellen bij Ajax. Hij zal vermoedelijk worden bijgestaan door zijn voormalige pupil Marco van Basten, de beoogde nieuwe hoofdtrainer van Ajax. „Bij Marco gaat het niet alleen om winnen maar ook om mooi voetbal. Dat vind ik prachtig”, aldus Cruijff.

Hij wilde niet reageren op de vraag of algemeen directeur Maarten Fontein en technisch directeur Martin van Geel moeten vertrekken. Cruijff: „Niemand zit mij in de weg. Zo denk ik niet. Ik ga gewoon zeggen hoe het moet, projectjes maken en zeggen welke poppetjes daar bij passen. Ajax is gewoon mijn club en nog steeds een parel in het Nederlandse voetbal. Dat merk je ook overal in het buitenland. Dan doet het pijn als het niet goed gaat.”