Irritante verfilming van boek Márquez

Love in the Time of Cholera. Regie: Mike Newell. Met: Javier Bardem. In: 14 bioscopen.

De verfilming van Gabriel García Márquez’ Love in the Time of Cholera (1985) is het beste argument tegen boekverfilmingen. Voor de fans van het boek is de adaptatie van de Britse regisseur Mike Newell in het gunstigste geval een serie plaatjes bij het verhaal van een halve eeuw onbeantwoorde liefde van dichter en erotomaan Florentino Ariza (Javier Bardem) voor het mooiste meisje van het dorp Fermina Daza (Giovanna Mezzogiorno). Maar zij zullen ongetwijfeld de rijkdom van Márquez’ beschrijvingen missen.

Het filmverhaal neemt ons mee terug naar het Columbia van eind negentiende eeuw en volgt met grote sprongen, en desondanks onmetelijke traagheid, de driehoeksverhouding tussen Florentino, Fermina en haar echtgenoot, de arts Juvenal Urbino. Kort gezegd is Love in the Time of Cholera alleen een samenvatting, zonder richting, zonder spanning, zonder zin.

Daar komt nog bij de karikaturale manier waarop Javier Bardem Ariza vertolkt. De Spaanse filmster mat zich voor dit personage een gek loopje en een maf lachje aan, waaruit vast de latente waanzin van zijn personage moet blijken, maar die vooral clownesk en irritant overkomen.

Het is allemaal van een opdringerig realisme. En dat ter ere van een schrijver die juist om de magie van zijn realisme bekend staat.