Frankrijk beveiligt Hirsi Ali niet in VS

Frankrijk is niet bereid te betalen voor de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali als de vroegere VVD-politica blijft wonen in de Verenigde Staten.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren laten weten dat het aanbod van Parijs om de beveiligingskosten van Hirsi Ali te betalen alleen geldig is wanneer ze naar Frankrijk verhuist. De Nederlandse wil echter blijven wonen in Washington, waar ze werkt voor een Amerikaanse denktank.

De Franse president Sarkozy bood Hirsi Ali eerder deze maand de Franse nationaliteit en bescherming aan. Ze wordt met dood bedreigd door is islamitische extremisten. Hirsi Ali liet weten in principe geïnteresseerd te zijn in de Franse nationaliteit. Maar Frankrijk biedt alleen bescherming aan onderdanen op zijn eigen grondgebied en aan diplomaten in het buitenland, zo verklaarde het ministerie. „Als een Franse burger naar het buitenland gaat, is zijn veiligheid de verantwoordelijkheid voor de lokale autoriteiten. Dat is een algemene regel die overal in de wereld geldt”, aldus een woordvoerder.

Frankrijk gaat daarbij uit van hetzelfde principe als Nederland, dat eind vorig jaar de financiering van de bescherming van Hirsi Ali staakte. Sinds november werft het oud-Kamerlid zelf fondsen. Ze deed dat onder andere vorige week in het Europees Parlement, tijdens een bijeenkomst die was belegd door de Franse socialistische Europarlementariër Benoît Hamon.

Volgens Hamon wil de centrum-rechtse regering-Sarkozy Nederland niet in verlegenheid brengen door wél voor de beveiliging van Hirsi Ali in de VS op te draaien. „Men heeft geen zin in ruzie met Den Haag.” Hij meent dat de Franse weigering aantoont dat er een Europese oplossing nodig is voor de bescherming van bedreigde EU-onderdanen. „Competitie tussen lidstaten die het beste leerling in de klas willen zijn op het gebied van mensenrechten werkt niet.”

De Franse Europarlementariër heeft voorgesteld een Europees fonds op te richten voor onder anderen politici en intellectuelen die met de dood worden bedreigd. Het fonds zou ook moeten opdraaien voor hun beveiliging buiten Europa.

Lees meer over de beveiliging van Hirsi Ali op nrc.nl/binnenland