Fotograferende kat wint nieuwe fotoprijs

Mr. Lee met zijn beloning

Een snapshot van een grasveldje, van bruine bladeren in het bos, van een geheime ontmoeting onder een auto. Er is een gloednieuwe fotoprijs. En de winnaar is een kat. De Kleine Hans, ook wel „’s werelds grootste kleine fotoprijs” genoemd, ging deze week naar Mr. Lee. Het werk van deze Amerikaanse kater is te bewonderen op www.mr-lee-catcam.de. Juergen Perthold, een Duitser die in de VS woont, bouwde een cameraatje dat hij aan het halsbandje van Mr. Lee hing. Het apparaatje neemt om de minuut een foto. Het resultaat van meerdere zwerftochten is te zien op de site.

Volgens Hans Aarsman, een van de juryleden, zal vanaf nu ieder jaar de Kleine Hans – de prijs is een kleine zilveren beker – worden toegekend aan een fotografisch werk dat „zonder toeval, genade en bescheidenheid niet tot stand zou zijn gekomen.” De jury, met verder de fotografen Hans Eykelboom, Hans van er Meer, Hans Wolf en Hans Samsom, koos de winnaar uit een eigen selectie van acht kandidaten. „We vonden de beelden van Mr. Lee heel verassend”, zegt Aarsman. „Je ziet het leven van een kat op zijn niveau. Bovendien kom je er achter dat hij heel vaak ontmoetingen heeft met andere katten.”

De reden dat de jury de kater als winnaar heeft aangewezen is de vertwijfeling die zijn beelden oproepen, meent Aarsman. „Je vraagt je bij deze foto’s af: wie is hier de maker? Is dat Juergen Perthold of is dat Mr. Lee?”

Doel van de prijs is om meer aandacht te vragen voor het belang van toeval in de fotografie. In een tijd waarin bescheidenheid in deze kunstvorm zeldzaam is geworden, wilde de jury de prijs toekennen aan een fotograaf die niet weet dat hij fotograaf is, zo schrijft zij in het juryrapport.

Een andere goede kandidaat voor de prijs waren de makers van Square America, een site waar allerlei kiekjes worden gepresenteerd onder verschillende noemers zoals ‘In the Booth’ of ‘The Pleasures and Terrors of Youth’. Aarsman: „Het zijn terloopse beelden, bedoeld voor in het familiealbum. Maar het resultaat is prachtig.” Volgens Aarsman is mazzel een wezenlijk onderdeel van fotografie. „Veel fotografen lijken dat helemaal te vergeten.”

Een paar weken terug stuurde Aarsman de prijs – een zilveren beker – op naar Mr. Lee. Hij kreeg geen reactie „Uiteindelijk had ik contact met zijn baasje. Die zei dat Mr. Lee net twee weken zoek was. Hij zat achter een vrouwtjeskat aan. Maar hij is terug. Ik ben benieuwd naar de foto’s.”

Bekijk de bekroonde foto’s van Mr. Lee op nrc.nl/kunst