Fors verlies voor Société Générale

De in problemen verkerende Franse bank Société Générale heeft in het laatste kwartaal van 2007 een fors verlies geleden. De bank sloot het boekjaar 2007 weliswaar af met een kleine winst, maar die was ruim 80 procent lager dan het jaar ervoor.

Sinds begin dit jaar bekend werd dat Société Générale een verlies van 5 miljard euro moest nemen als gevolg van een frauderende medewerker, ligt de tweede bank van Frankrijk onder vuur. De grootste bank van het land, BNP Paribas, zou Société Générale willen overnemen.

Door de fraude leed Société Générale een verlies van 3,4 miljard euro in het vierde kwartaal. Die zijn het rechtstreekse gevolg van de fraude van handelaar Jérôme Kerviel. Uit een intern rapport van de bank, dat gisteren bekend werd, blijkt dat de interne controlesystemen hebben gefaald. Als die wel goed gewerkt hadden, had de bank het verlies voor een groot deel kunnen beperken. De nettowinst over 2007 kwam uit op 947 miljoen euro, tegenover 5,2 miljard in 2006.

Kerviel (die inmiddels vastzit) zou zonder medeweten van zijn leidinggevenden voor 50 miljard euro aan beleggingen hebben uitstaan op Europese beurzen.

Naast het verlies van 5 miljard euro door het optreden van Kerviel, leverde Société Générale ook nog eens 2 miljard euro in door de crisis rond risicovolle hypotheken in de Verenigde Staten.

Om de balans van de bank weer gezond te maken, trok Société Générale 5,5 miljard euro aan nieuw vermogen aan via een uitgifte van aandelen.