Film van de dag

Sliding Doors.Een doortimmerd scenario voorziet in ouderwets veel oneliners, veelal in sappig Schots uitgesproken door James (John Hannah) die in Four Wedding and a Funeral zo roerend een gedicht van W.H. Auden declameerde bij de begrafenis van zijn vriend.De film knipoogt naar computerspelletjes door zijn ingebouwde keuzemomenten en ‘als-dan’ structuur: als Helen (Gwyneth Paltrow) de metro niet haalt, komt ze net laat genoeg thuis om niet het overspel te ontdekken van haar vriend maar zou ze evenmin de aantrekkelijke James in de trein hebben ontmoet. Als ze de metro wel haalt, dan… De hoofdrolpersoinage moet op verschillende momenten een keuze maken, waardoor, al dan niet, een ander verhaal wordt bereikt. Maar ook wordt op deze wijze de rol van toeval in relatievorming verbeeld. (Peter Howitt, 1998, GB/VS), RTL8, 20.30-22.15u.André Waardenburg