Dramatisch jaar voor Heijmans

Hoge grondstoffenkosten, schaarste op de arbeidsmarkt en scherpe concurrentie hebben bouwbedrijf Heijmans een slecht jaar bezorgd. De winst van Heijmans kelderde met 33 procent naar 56 miljoen euro. Dat maakte de bouwer vandaag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Daarmee kon de bouwer niet profiteren van een jaar waarin de bouwproductie in Nederland zo’n 5 procent steeg.

Vooral de bouwdivisie – Heijmans doet ook aan vastgoedontwikkeling en infrastructuurprojecten – presteerde slecht. Het bedrijfsresultaat van deze divisie kelderde van 6 miljoen in 2006 naar 53 miljoen verlies in 2007. „Het was echt dramatisch slecht”, zegt topman Guus Hoefsloot.

Volgens Heijmans is het negatieve resultaat het gevolg van 50 projecten die in 2005 zijn gestart. Het projectmanagement heeft onvoldoende rekening gehouden met forse prijsstijgingen van materialen en onderaannemers, stelt Hoefsloot. Daar komt nog bij dat sommige projecten uitliepen door een tekort aan gekwalificeerd personeel.

De infrastructuurdivisie presteerde vorig jaar ook slechter dan in 2006. Het bedrijfsresultaat liep terug van 25 miljoen euro in 2006 tot 22 miljoen in 2007. „Gek genoeg zijn we daar tevreden mee”, zegt Hoefsloot. „Vooral bij asfaltwerken is er zoveel concurrentie dat dit de marges enorm drukt.”

De omzet van Heijmans steeg wel van 2,9 miljard in 2006 naar 3,7 miljard in 2007. Overnames, van onder andere installateur Burgers Ergon, zorgden voor een omzettoename van 544 miljoen euro.

Op 12 oktober kwam Heijmans al met een winstwaarschuwing. Toen kelderde de beurskoers met 19 procent. Vanochtend reageerden beleggers coulant. Rond het middaguur stond de koers van Heijmans op 24,61, 0,3 procent lager dan de slotkoers van gisteren.