Donner vreest afname personeel uit Oost-Europa

Rotterdam, 21 febr. Minister Piet Hein Donner (Werkgelegenheid, CDA) maakt zich zorgen over een afvlakkende instroom van personeel uit Oost-Europa. Hij zei dit gisteren op een bijeenkomst met ondernemers en gemeentebestuurders in het Noord-Hollandse Zwaagdijk, bevestigt een woordvoerder. ”We zouden een probleem hebben als ze er niet meer zijn”, aldus de woordvoerder. Donner vestigde in Zwaagdijk de aandacht op behoorlijke opvang en huisvesting, zodat personeel uit Oost-Europa er niet voor terugdeinst in Nederland te gaan werken. Het aantal werknemers uit Polen en andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie is niet gegroeid sinds de grens in mei 2007 volledig open ging. Ook het aantal Roemenen en Bulgaren die nog wel een werkvergunning nodig hebben in Nederland, stijgt nauwelijks. De woordvoerder: ”In Oost-Europa zelf ontstaan ook steeds meer kansen voor deze arbeiders. Maar voor de Nederlandse arbeidsmarkt zijn de Oost-Europeanen ook van belang.”