Deelnemer Glenn heeft voor de zekerheid een wichelroede mee

Hoe weet je dat je paranormaal begaafd bent? Dat kan heel eenvoudig. Zo kreeg een kandidaat van tv-programma Het Zesde Zintuig van een vriendin te verstaan: „Mirjam, je hebt een gave. Je kunt aardstralen opsporen met je handen”.

De strijd om de titel ‘beste paranormaal begaafde Nederlander’ gaat een tweede seizoen in bij RTL4, de KRO zag er geen heil meer in. In een kerk worden de eerste, geheel gerenoveerde aflevering én presentator Beau van Erven Dorens aan de pers vertoond.

Een barstje in mijn wereldbeeld. Gaat de ruwbebolsterde, altijd sarcastische, sceptische Beau zich echt inlaten met spirituele kwesties? Nee hoor, zegt hij. Het is helemaal niet spiritueel. Het is realiteit. En het heeft z’n moeder ook van de migraine afgeholpen.

In het persbericht legt Beau het zo uit: „We staan als piepjonge diersoort nog met een been in de oersoep, wandelende testosteronfabrieken, met twee primaire aanvechtingen: neuken en doden”. Wat een man. Die hoort toch niet thuis in een show vol aardstraalzieners en edelsteengelovers?

Hij heeft ook niet veel keus: ongemerkt stikt het op tv weer van de paranormale programma’s. Het was even stil nadat medium Robbert van den Broeke die arme Irene Moors om de tuin had geleid met dode-nonnenfoto’s en woorden als genverbrander, maar nu is de beer los met medium Char, lepelbuiger Uri Geller en als horoscoop vermomd belspelletje Astro-tv.

We kijken naar de flitsende doorstart van Het Zesde Zintuig. Vier mediagenieke helderziendentalenten mogen op locatie vertellen wat voor misdrijf (moord) is gepleegd op wie (een familiezieke kickbokser), raden hoe Herman Brood zich voelde toen hij van het Hilton sprong en zoeken naar een verstopte man in een fort.

Deelnemer Glenn („De stille kracht uit Kaatsheuvel”, aldus Beau in de voice-over) heeft voor de zekerheid een wichelroede meegenomen en Mirjam probeert aardstralen af te weren met rozenkwarts. Er wordt ruimschoots gehuild, vanwege het toch hoge Spoorloos-gehalte. De adjunct van RTL zegt: „We hebben de spiritualiteit geclaimd, hopelijk”.

Na de uitzending blijken de kandidaten ook aanwezig. Nieuwsgierig snuffelen cameraploegen aan de helderzienden, die ter plekke foto’s moeten bevoelen of hun zesde zintuig moeten aanwijzen. En om de beurt stellen ze dezelfde vraag aan de steeds benauwder kijkende kandidaten: „Vertel eens, krijg je al door wie er gaat er winnen”?

Olga van Ditzhuijzen

Aaf heeft tot en met 2 maart vakantie.