Britse blunder met Nederlandse DNA-cd

De Britse regering, die de laatste maanden herhaaldelijk nonchalant bleek te zijn omgesprongen met de persoonsgegevens van miljoenen Britten, is in ernstige verlegenheid geraakt door een nieuwe blunder met een cd-rom vol gevoelige informatie.

Ditmaal gaat het om een schijfje met DNA-gegevens van vierduizend verdachten van misdrijven, dat begin vorig jaar door de Nederlandse politie was geleverd. De Nederlanders hoopten dat de Britten hen konden helpen criminelen te achterhalen wier sporen in Nederland op de plaats van onopgeloste zeden- en geweldsdelicten waren aangetroffen.

Britse ambtenaren die onder het ministerie van Binnenlandse Zaken vielen, lieten het schijfje ruim een jaar rondslingeren alvorens de gegevens met hun eigen DNA-bestanden te vergelijken. Genetisch materiaal van vijftien criminelen bleek overeen te komen met monsters in de Britse DNA-databank. Ze schrokken zich wild toen ze ontdekten dat in elf gevallen criminelen intussen nieuwe misdrijven hadden gepleegd. In sommige gevallen ging het daarbij om geweldpleging.

DNA-profielen: pagina 3