Bovenbaas EU in Kosovo

Diplomaat Pieter Feith is begonnen aan wat de moeilijkste missie van zijn loopbaan lijkt te zijn: Kosovo. „Rotterdammers hebben veel energie.”

Pieter Feith, speciale EU-vertegenwoordiger in Kosovo. Foto AP New EU representative to Kosovo Pieter Feith, during a joint press conference with Kosovo prime minister Hashim Thaci in capital Pristina on Wednesday, Feb. 20, 2008. Feith sought to reassure the Serb minority in the province saying the EU mission was not a threat to the dwindling minority. Feith arrived in Kosovo Wednesday to take up his post. (AP Photo/Visar Kryeziu) Associated Press

Kosovo is onafhankelijk, maar nog lang niet zelfstandig. De Nederlandse topdiplomaat Pieter Feith (63), sinds afgelopen zaterdag de ‘speciale vertegenwoordiger’ van de Europese Unie in Kosovo, zal zich de komende jaren met elke belangrijke politieke en bestuurlijke beslissing van de Kosovaarse regering gaan bemoeien.

In Brussel is Feith een van de belangrijkste adviseurs van EU-buitenlandcoördinator Javier Solana. In Kosovo krijg hij vergaande bevoegdheden: hij mag wetgeving annuleren, corrupte ambtenaren ontslaan en beslissingen van de regering ongedaan maken.

Jonkheer Pieter Cornelis Feith, geboren in Rotterdam, studeerde politieke wetenschappen in Lausanne en de Verenigde Staten. Hij is getrouwd en heeft drie dochters. Feith was diplomaat in Damascus, Bonn, New York, Khartoum en Brussel (bij de NAVO). Hij kent de Balkan. In de jaren negentig was hij politiek adviseur van de commandant van de NAVO-troepenmacht IFOR in Bosnië, in 2001 bemiddelde hij voor de NAVO tussen Albanezen en Serviërs in Zuid-Servië. Toen voorkwam hij ook escalatie van een conflict in Macedonië tussen regeringstroepen en Albanezen.

In 2005 en 2006 leidde Feith de EU-missie in Atjeh, nadat er een akkoord was gesloten tussen het Indonesische regeringsleger en de rebellenbeweging Gam. Hij geldt als een succesvol bemiddelaar. Als iemand de Europese missie in Kosovo kan laten slagen, zo wordt in Brussel gedacht, dan is hij het.

Zelf denkt Feith dat hij zijn succes vooral te danken heeft aan zijn overtuigingskracht en aan zijn achtergrond: „Rotterdammers hebben veel energie.”

Tijdens de missie in Atjeh zei hij in interviews dat hij „met alle respect en eerbied” het laatste woord had. Zo is Feith: beleefd en vriendelijk, maar hij is wel de baas. In Kosovo zal hij zijn macht vooral baseren op de wens van Servië en Kosovo om lid te worden van de EU. Dan moeten ze zich, zei Feith vorige week, nu wel goed gaan gedragen.

Kosovo zou weleens Feiths moeilijkste missie kunnen worden. Hij heeft niet alleen te maken met verdeeldheid in het gebied zelf, tussen de Kosovaren en de Serviërs, maar ook in de Europese Unie die hij vertegenwoordigt: lidstaten als Spanje, Roemenië en Cyprus zijn fel tegen de onafhankelijkheid. En er is nóg een EU-baas in Kosovo: de Franse oud-generaal Yves de Kermabon die aan het hoofd staat van de bijna tweeduizend politieagenten, juristen en ambtenaren die de EU-lidstaten naar Kosovo sturen. Het is nog onduidelijk wie precies wat te zeggen krijgt.

Meer informatie over Feiths missie in Kosovo via www.ico-kos.org