Berlijn maant Liechtenstein tot meer openheid

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zet het vorstendom Liechtenstein onder druk om meer inzicht te verschaffen in de kapitaalstromen naar dit belastingparadijs in de Alpen. Na een gesprek in Berlijn met haar Liechtensteinse ambtsgenoot minister-president Otmar Hasler zei Merkel gistermiddag: „Wat met Amerika mogelijk is, moet met de Europese Unie ook kunnen.” Ze doelde hiermee op de praktijk van Liechtenstein dat op verzoek van Washington de namen verstrekt van Amerikanen die in het buitenland hun geldzaken via het Alpenstaatje afwikkelen.

Duitsland is al dagen in de ban van een grote affaire met belastingvlucht naar banken in Liechtenstein. De fiscus heeft een cd-rom met gegevens over vermeende Duitse belastingontduikers gekocht van een informant die vermoedelijk bij de Liechtenstein Global Trust heeft gewerkt, de bank van het Liechtensteinse vorstenhuis.

De zaak kwam aan het rollen door een inval vorige week bij de bestuursvoorzitter van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, die ervan verdacht wordt grote sommen geld onbelast naar Liechtenstein te hebben gesluisd. Zumwinkel, voorheen een gerespecteerd manager, heeft zijn functies opgegeven.

Premier Hasler van Liechtenstein beloofde tandenknarsend medewerking. Hij zei dat zijn land van plan is zich stap voor stap naar de Europese normen te voegen. De toon die hij aansloeg was aanzienlijk gematigder dan die van kroonprins Alois van Liechtenstein een dag eerder. Die betichtte Duitsland van „heling op grote schaal” en veroorzaakte een diplomatiek relletje tussen beide landen.