Barometer tegen betuttelen kabinet

Het kabinet is pas een jaar bezig, en de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn pas voorzien in mei 2011. Maar voor de oppositie lijkt de campagne al begonnen.

Per vandaag staat op de website van de VVD een Betuttelingsbarometer. De liberalen vinden dat dit kabinet zich steeds meer met het persoonlijk leven van mensen bemoeit. Bij elke ‘betuttelende maatregel’ van het kabinet-Balkenende IV komt er bij de VVD 5 procentpunt irritatie bij.

De SP kwam twee weken geleden met een eigen krant en SP-leider Marijnissen zei: „We gaan er hard tegenaan, het speelkwartier is voorbij.”

Deze week zette de VVD Henk Kamp in om hard uit te halen naar de ex-coalitiepartner CDA. Hij presenteerde een Draaiboek CDA met tien onderwerpen waarover de opvatting van de christendemocraten is ‘gedraaid’. In de week dat de Tweede Kamer met reces is, voegt de VVD daar nu de Betuttelingsbarometer bij. Het is een initiatief van Kamerlid Brigitte van der Burg. „Sinds Balkenende IV is aangetreden, mogen we steeds minder”, zegt ze. Dat uit een peiling van de Universiteit Twente blijkt dat nog maar 13 procent van de bevolking vertrouwen heeft in dit kabinet, zegt volgens haar genoeg. „Een heleboel mensen vinden het niet prettig dat dit kabinet wil ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer.”

Vijf maatregelen of vermeende plannen doen de barometer thans stijgen tot een irritatiegraad van 25 procent. Zo zijn recente uitlatingen van vice-premier André Rouvoet over het geboortecijfer vertaald in: ‘Balkenende 4 wil dat we meer kinderen gaan maken’.

Een andere betuttelende maatregel is volgens de VVD: ‘Balkenende 4 wil kansspelbelasting heffen op het pokeren in sportkantines’. Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt: „Bij pokeren geldt de Wet op de kansspelen. Dat is staand beleid, uit de tijd dat de VVD in de regering zat.”