Akkoord in Kenia weer een stap dichterbij

In de sloppenwijk Mathare in de Keniaanse hoofdstad Nairobi wordt een Kikuyu, van de stam van president Kibaki, in elkaar geslagen. De man overleefde de aanval. Foto AP A Kikuyu man is attacked by rioters in the Mathare slum, Nairobi, Kenya, Wednesday, Feb. 20, 2008. Rioters attacked a bus full of people as they faced off against police who they charged were unfairly arresting people for rents gone unpaid amid weeks of postelection violence. (AP Photo/Jerome Delay) Associated Press

In Kenia is de hoop op een politieke doorbraak toegenomen door de bekendmaking dat regering en oppositie het eens zijn geworden over de vorming van de post van minister-president. De vorming van deze functie is een eis van de oppositie, die de regering verwijt dat zij de verkiezingen eind december heeft gestolen. Beide partijen zeggen in beginsel bereid te zijn om een coalitie te vormen met elkaar.

„Ik begin licht aan het einde van de tunnel te zien”, zei oud-VN-chef Kofi Annan vanochtend in Nairobi. Annan, die bemiddelt tussen regering en oppositie, verdaagde de besprekingen tot morgen. Een onderhandelaar van regeringspartij PNU zei te verwachten dat de gesprekken over de regeringsstructuur morgen afgerond zullen worden.

Waarnemers waarschuwen echter voor al te veel optimisme. Regering en oppositie hebben weliswaar verklaard dat zij het eens zijn over een premierspost maar over de praktische invulling ervan verschillen zij nog van mening.

Oppositiepartij ODM eist een sterke premier die gaat functioneren als regeringshoofd. ODM-leider Raila Odinga zou deze post moeten gaan bezetten. Regeringspartij PNU van president Mwai Kibaki heeft zich steeds verzet tegen zo’n invloedrijke positie voor een premier. De strijdende partijen moeten het voorts onder meer eens worden over de verdeling van enkele andere ministersposten die nog niet zijn ingevuld.

De vrees bestaat dat een van beide partijen niet tevreden zal zijn met de uitkomst van de onderhandelingen, wat aanleiding kan vormen voor hernieuwd geweld. De International Crisis Group (ICG) waarschuwt in een nieuw rapport dat extremistische jongeren zich weer bewapenen.

Meer dan duizend Kenianen zijn omgekomen en circa 600.000 mensen zijn uit hun huizen verdreven bij grootschalige onlusten die uitbraken na de presidentsverkiezingen van eind december. (Reuters, AP, BBC)