Weer klacht gast ‘Wereld Draait Door’

Opnieuw roert zich een teleurgestelde gast – of bijna-gast – van het goed bekeken VARA-programma De Wereld Draait Door. Na misdaadverslaggever Peter R. de Vries en cabaretier Freek de Jonge trekt nu Arthur van Amerongen aan de bel. De schrijver beweert dat hij voor een optreden was overgekomen uit Paraguay maar een dag voor uitzending werd afgebeld. Volgens eindredacteur Ewart van der Horst is Van Amerongen nooit „definitief uitgenodigd”.

Aanleiding voor mailcontact tussen tv-programma en schrijver was het boek Brussel: Eurabia dat Van Amerongen schreef over de moslimgemeenschap in Brussel. Daarover zou hij worden geïnterviewd bij DWDD, dacht de auteur. Uitgeverij Atlas betaalde de reis. Woordvoerster Marjet Knake: „We zeggen altijd: kom hierheen. Maar zeker van het optreden zijn we pas als de camera’s draaien. Bij praatprogramma’s gebeurt het geregeld dat auteurs op het laatste moment worden afgebeld.”

Eindredacteur Van der Horst ontkent dat er met de auteur afspraken zijn gemaakt. „Ik begrijp zijn teleurstelling maar hij is nooit uitgenodigd.” In dat opzicht verschilt deze kwestie volgens de eindredacteur „wezenlijk” van die met Peter R. en Freek de Jonge. De Vries maakte zich boos over de minimale aandacht voor zijn boek en De Jonge werd vrijdag op het laatste moment afgebeld omdat bijzitter Marc-Marie Huijbregts hem niet zag zitten. Van der Horst: „Alle ophef is niet prettig, maar toont wel de importantie van ons podium.”