Verras me (met New York)

Je komt als toerist in New York, en je ziet een skyline die je al kent, een straatbeeld uit de film, de mensen van tv. Je woont in New York en de stad blijkt in de praktijk z’n gewone kanten te hebben. Mensen gaan ook hier naar de wc, hebben toiletpapier nodig, wandelen daarvoor naar de winkel.

triest.jpg
Je komt als toerist in New York, en je ziet een skyline die je al kent, een straatbeeld uit de film, de mensen van tv.

Je woont in New York en de stad blijkt in de praktijk z’n gewone kanten te hebben. Mensen gaan ook hier naar de wc, hebben toiletpapier nodig, wandelen daarvoor naar de winkel. Het bijzondere wordt gewoon.

Toch blijf ik me na 2,5 jaar in de stad verbazen. Toen ik net van de sportschool naar huis liep zag ik letterlijk drie stratenblokken na elkaar iets dat ik me niet uit het Brabantse Waalwijk of het Drentse Hoogeveen (waar ik elk tien jaar woonde) kan herinneren.

- Een zwarte jongen staat op de hoek van de straat. Hand omhoog, hij wil een taxi. Lege taxi’s rijden hem voorbij. Een mooi meisje gaat voor hem staan, haar hand gaat ook omhoog. De eerste taxi stopt. Het meisje knipoogt naar de jongen en loopt weg. De taxi was voor hem.

- Een brandweerwagen rijdt rustig terug naar de kazerne. Ik kijk de mannen aan in het voorbijgaan, ze zien er vermoeid uit, haast is wel het laatste dat ze hebben. Vijftig meter voor de kazerne staat een FedEx-busje, een koerier rent met een pakje een pand in. De weg wordt even versperd. In tweede instantie blijken de brandweermannen alsnog ont-zet-tend veel haast te hebben om de kazerne te bereiken. Lichten aan, alarm aan. Brandweermannen houden niet van wachten.

- Een dame, minstens 70, houdt zich vast aan bouwsteigers van een pand dat gerenoveerd wordt. Hulp nodig? Niet echt. Ze doet rek- en strekoefeningen en steekt daarna fluks de straat over.

De komende weken is dit blog nog meer van jou, de lezer, dan het al was. Ik wil graag jouw korte bijdragen (maximaal 250 woorden) lezen en ze op de site plaatsen (plaats daarvoor een reactie, hieronder).

Het onderwerp: waarmee heeft New York je verbaasd? Wat heb je meegemaakt - als bewoner of toerist - dat je niet zag aankomen? Welk nieuws over de stad en haar inwoners verraste je? Of is New York gewoon schromelijk overschat als stad?