Van de Wetering: `De lacher` van Rembrandt is echt

Een schilderij van een lachende figuur, dat eind vorig jaar opdook op een veiling in Glouchester, is van de hand van Rembrandt. Rembrandt-onderzoeker Ernst van de Wetering concludeert dit na een ”grondige bestudering”. Hij vindt De lacher zelfs ”cruciaal” voor een goed begrip van de jonge Rembrandt. Het schilderij zou een studie zijn naar de lach. Rembrandt gebruikte daarvoor zijn eigen gezicht. Hij signeerde het werk met het monogram RHL (Rembrandt Harmenszoon Leidensis), zoals hij dat alleen in 1628 heeft gebruikt. Van de Wetering zegt daarover in HP/De Tijd: ”Ik had ooit bij microscopisch onderzoek van een geheid echt monogram (ook in natte verf) aangetekend hoe de penseelstreken liepen. Dat bleek bij dit schilderij exact hetzelfde. Maar er waren veel meer aanwijzingen die voor de eigenhandigheid van het werk spraken.” Meteen na de vondst in oktober waren er al deskundigen die meenden dat het werk door Rembrandt zelf gemaakt moest zijn.