Test: Apple TV Take 2

appletv.jpgDe Apple TV is een kleine computer met HDMI-uitgang en draadloze netwerkverbinding, waarmee je mediabestanden (muziek, film, foto’s) van een Windows pc of Mac-computer kunt afspelen op een groot scherm in de huiskamer. Het apparaat kwam een jaar geleden al op de markt, maar met de nieuwe Take 2 software is het platte kastje ingrijpend verbeterd.

In plaats van een draadloze interface tussen pc en tv kan deze mini-computer nu zelfstandig films, podcasts en vodcasts downloaden en opslaan op de harde schijf (160GB/399 euro of 40 GB/299 euro). Ook online foto’s, via Flickr.com of .Mac, zijn op het scherm te bekijken.
In de vorige versie moest alle content die op de Apple TV stond, perse op een computer met iTunes te vinden zijn en daarmee gesynchroniseerd worden. Die koppeling met een externe computer is nu uitgebreid met een extra functie: de Apple TV is ook te gebruiken als Airtunes-punt, waardoor draadloos muziek gestreamd kan worden naar de woonkamer. Het kastje fungeert dan in feite als een externe speaker voor de computer.

appletv2_2_interface.jpgHet menu van Apple TV Take 2 is flink omgegooid, maar went snel. De integratie met de iTunes Store is overal doorgevoerd en bij de instellingen zijn wat extra opties toegevoegd: zo is upscalen naar 1080p, de optimale high definition resolutie, nu ook mogelijk. Ook 5.1 geluid wordt ondersteund.

Tijdens de aankondiging van Take 2, begin januari, lag de nadruk vooral op de Amerikaanse consumenten die in de iTunes Store films (ook in high definition kwaliteit) kunnen huren of kopen. Dat is in Nederland nog niet het geval. Wel kunnen Nederlandse bezitters podcasts en vodcasts downloaden en muziek aanschaffen in de iTunes winkel.
appleTV_HD_podcast.JPG

 

AppleTV_HD_WP.JPGDe gratis podcast-sectie bevat al veel materiaal in high definition kwaliteit. Een HD vodcast-aflevering kijken vergt wel wat geduld: bij een zeven minuten lange vodcast van de Washington Post duurt het drie minuten voordat het hele bestand binnen is. Je kunt kiezen tussen een bestand downloaden of meteen afspelen. In de praktijk komt het er op neer dat de vodcast toch eerst volledige gedownload moet zijn voordat ie begint te streamen. De beeldkwaliteit is erg goed, blijkt uit deze schermfoto’s.

appletv_podcast_overzicht_1.JPGIn de niet-HD selectie zijn overigens veel aardige vodcasts te vinden, zoals die van Bureau Renkema, Boer Zoekt Vrouw of Comedy Central. De presentatie van podcast-genres lijkt op die van de iTunes Store. De meeste Youtube-filmpjes zijn ook op de Apple TV te bekijken. Elke clip is door Apple opnieuw gerenderd in een videoformaat dat de Apple TV kan afspelen, en de interface vertoont sterke overeenkomsten met die van de iPod Touch en de iPhone.

Ook al kunnen we in Nederland nog geen online films kopen bij iTunes, er is op het web genoeg content beschikbaar - zowel in standaard als in high definition - om de Apple TV van een voorraad films en tv-programma’s te voorzien. Met een gratis hercodeerprogramma zijn bijvoorbeeld DivX-films snel om te zetten in het Apple TV-formaat. Met een rip-programmaatje is het ook mogelijk om eigen dvd’s in de iTunes-bibliotheek op te nemen en zo via de Apple TV op een groot scherm te bekijken.

Nu HD-DVD het bijltje erbij neergelegd heeft lijkt Blu-Ray de gedoodverfde opvolger van de dvd te worden. Video on demand zoals Apple het verpakt in de Apple TV, lijkt echter ook een waardig alternatief voor de aanschaf van losse films. Maar puristen zullen terecht wijzen op de veel hogere bandbreedtes die Blu-Ray gebruikt voor de weergave van HD audio en beeld. Dat levert een betere geluids- en videokwaliteit op. Lees deze vergelijking over de kwaliteit van HD-downloads op AppleInsider.com.

Apple is er in ieder geval wel van overtuigd dat de dvd een gepasseerd station is: de Apple TV heeft immers geen ingebouwde dvd-lezer. Mocht er dan nog iets te wensen zijn voor Apple TV Take 3, dan is het een (externe) Blu-Ray speler.