Televisie Voorkeur

In Kaaskoppen & Waterlanders gaat Ernst Daniël Smid op zoek naar de idealen en drijfveren van mannen en vrouwen die ons land hebben gemaakt tot wat het nu is, deze keer de Nederlandse arts en feministe Aletta Jacobs (1854-1929) en de schrijver Eduard Douwes Dekker (1820-1887), alias Multatuli (foto). De serie is gebaseerd op de Canon van Nederland: een selectie van de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen die de loop van de vaderlandse geschiedenis hebben bepaald. Ned.2, 19.25-19.55u. Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker Onbekend

actualiteiten

EénVandaag. Na één jaar Balkenende IV werd het vertrouwen in het kabinet onderzocht. Minister Ella Vogelaar blijkt het minste vertrouwen in te boezemen. Van de deelnemers geeft 69 procent aan weinig of geen vertrouwen in de minister van Integratie te hebben. Wouter Bos (Financiën) en Jacqueline Cramer (Milieu) scoren niet veel beter: tweederde heeft weinig vertrouwen in hen. Minister Hirsch Ballin wekt het meeste vertrouwen: 41 procent vindt hem een goede minister van Justitie. Het onderzoek betrof 23.000 deelnemers. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Interview met de geschorste Italiaanse arts Tullio Simoncini, die nog steeds is betrokken bij de behandeling van Nederlandse kankerpatiënten. Simoncini kwam eind vorig jaar in opspraak door een alternatieve behandelingen van kankerpatiënten met natriumbicarbonaat (soda), waarbij een patiënte overleed. Ned.2, 20.20-20.50u.

Nova. Verslag van de ontwikkelingen bij de voetbalclub Ajax. Wordt de oud-voetballer Johan Cruijff de nieuwe verlosser voor de club die in de problemen is geraakt? Verder aandacht voor waarschijnlijke schilderijenvervalsingen bij werken van de kunstenaarsgroep De Ploeg, waarbij de rechter het oordeel van de kunstexperts – overtuigd van de vervalsingen – niet wil volgen. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Schrijver A.F.Th van der Heijden laat zijn gedachten gaan over de strafzaak tegen de verdachte van de moord op Louis Sévèke. Carice van Houten en Rudolf Lucieer vertellen over het toneelstuk De gravin van Parma. Caroline Tensen komt een nieuwe serie aankondigen na het succesvolle Babyboom, waarin de presentatrice honderd stellen met een kinderwens volgde. Binnenkort: de tiendelige serie De 100: Het huwelijk. Matthijs van Nieuwkerk vuurt de vragen af, geholpen door tafelheer Giel Beelen. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Als gast wordt onder meer de Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering ontvangen. Hij komt vertellen hoe je een echte Rembrandt herkent. Ned.1, 23.10-0.05u.

documentaire

Ein artikel zu viel. Documentaire over de moord op de Russische journalist en schrijver Anna Politkovskaja, die zich ook actief inzette voor de mensenrechten en die op 7 oktober 2006 in een lift bij haar appartement in Moskou werd doodgeschoten. ARD, 23.30-0.15u.

VPRO’s import: Congo river, beyond darkness. Tweede deel van een tweeluik over Afrika zoals het wordt gezien door de Luikse filmmaker Thierry Michel. Een reis van zeven maanden tot diep in het oerwoud, de sporen van oorlog tegemoet. Ned.2, 23.30-00.35u.

informatief

Hoge Bomen pioniers: Piet Vroon. Vroon maakte het vak psychologie voor een heel breed publiek toegankelijk. Zijn televisieoptredens schonken hem bekendheid, zijn boeken werden bestsellers, de collegezalen zaten vol. Eind jaren tachtig staat de hoogleraar psychologie op het toppunt van zijn roem. Daarna gaat het mis: zijn depressiviteit is nauwelijks meer te hanteren, er volgen tenenkrommende optredens in de media en ook de universitaire wereld keert zich tegen hem. In 1998 overlijdt Vroon. Een ex-vriendin spreekt van ‘chronische zelfmoord’. Ned.2, 20.50-21.25u.

Profiel: Richard Krajicek. Oud-Wimbledonkampioen Richard Krajicek wil minister van Sport worden. In een portret van hem wordt gezocht naar de bron van zijn eindeloze ambitie. Naast Richard Krajicek zelf komen onder meer aan het woord: zijn zus Lenka Krajicek, zijn voormalig trainer Rohan Goetzke, tennisverslaggever van de Volkskrant Robèrt Misset, vriend Paul Dogger en voormalig tennisbondscoach Stanley Franker. Ned.2, 22.50-23.30u.

amusement

Andermans veren: Angst. Fragmenten uit de wereld van het cabaret, theater en televisie, deze keer over homoseksualiteit met als gast Katinka Polderman. Ned.2, 21.25-22.00u.

film

Cinema.nl. Aandacht voor There Will Be Blood een epische film die genomineerd is voor acht Oscars, met Daniel Day-Lewis als ambitieuze mijnwerker die zich opwerkt tot olietycoon en de historische dramafilm The Other Boleyn Girl met Natalie Portman en Scarlett Johansson. Ned.3, 23.20-23.55u.

sport

UEFA Champions League: Arsenal-AC Milan. Voorbeschouwing, live verslag en nabeschouwing van de heenwedstrijd in de achtste finales Arsenal tegen AC Milan. Ned.3, 20.15-23.00u.

UEFA Champions League. Samenvattingen met o.a. Celtic-Barcelona en AS Roma-Real Madrid. Ned.3, 23.00-23.40u.

Sportjournaal. Met o.a. aandacht voor het tennistoernooi Rotterdam. Ned.3, 23.40-0.05u.