Superboeren uit Amsterdam

Probleem 1 hebben de leden van Ajax gisteravond opgelost. Het vermaledijde bestuur gaat vertrekken, Johan Cruijff is als verlosser weer binnen en moet zorgen voor mooi voetbal.

Nu probleem 2 nog, voetbalclub Ajax moet van de beurs. Het rapport van de commissie-Coronel maakt duidelijk waarom de voetbalclub er niets meer te zoeken heeft. Met de aanstelling van Cruijff komt er een reden bij: door zijn orakeltaal zal de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geheid op tilt slaan omdat beleggers de verkeerde conclusies trekken.

Alleen hoe? Op de beurs komen is vaak makkelijker dan ervanaf te komen. Tenzij je er geen bezwaar tegen hebt om overgenomen te worden. Maar het lijkt erop dat Ajax geen zin heeft een speeltje te worden van een of andere Roman Abramovitsj (Chelsea) of een gewaagde investering van een gewiekste Amerikaan als Malcolm Glazer (die Manchester United van de beurs haalde).

Makkelijk is dat Ajax zelf 73,5 procent van de aandelen heeft, en maar 26,5 procent genoteerd staat. Alleen het gokken op een lucratieve uitkoop is al begonnen. Door het nieuws van de beursexit en van de komst van Cruijff is de koers met 10 procent gestegen. Tussen de kopers zitten vast speculerende hedgefondsen.

Tegen de huidige beurskoers zou het uitkopen van alle aandeelhouders 38 miljoen euro kosten. Verzekeraar Aviva en voormalig beurshandelaar Adri Strating zijn grootaandeelhouders, samen goed voor bijna 11 procent. Verder kent Ajax veel fans die het aandeel als een fun-belegging zien.

Voor de oplossing moet Ajax maar eens kijken naar de Rabobank, die van oudsher in handen is van vooral boerenleden. In 2001 kregen alle klanten het aanbod een ledencertificaat te kopen. Om de binding met de bank te vergroten en om ze een aantrekkelijke stabiele belegging aan te bieden.

Ajax kan de fun-aandelen omzetten in ledencertificaten, waardoor alleen de grootaandeelhouders en een enkele onwillige fun-belegger uitgekocht hoeft te worden. Bij de huidige beurswaarde zou dat gaan om 15,5 miljoen euro. Daar wil een bank misschien wel een lening voor geven. En wie weet resteert er voldoende van de winst op de verkopen van Wesley Sneyder en Ryan Babel om een deel te financieren.

Een vast minimumdividend voor de certificaathouders moet zorgen voor voldoende financiële discipline bij de nieuwe leiding. Als het de club goed gaat, kan het dividend omhoog. En als de club extra geld nodig heeft, kan hij dat via de uitgifte van nieuwe ledencertificaten proberen te doen. Ook de Rabo maakt altijd winst, daar moet Ajax ook maar eens in slagen. Je wilt een bedrijf zijn of niet.

Daan van Lent

    • Daan van Lent