Staatsfonds Qatar is steeds net te laat

Het sovereign wealth fund (staatsbeleggingsfonds) van Qatar toont zich niet bijster slagvaardig. De twee jaar oude Qatar Investment Authority (QIA), met een oorlogskas van naar schatting 60 miljard dollar (41 miljard euro), haalt zich de reputatie op de hals traag te zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Drie van zijn recente operaties op de markt kan het jonge staatsbeleggingsfonds niet echt als een bewijs van eigen kunnen opvoeren.

De eerste vergissing van QIA betrof de Britse detailhandelsketen Sainsbury’s. Vorig jaar november trok het fonds op het nippertje een vrijwel zeker lijkend bod van 13 miljard pond (17,2 miljard euro) in. Dat bod leek weliswaar overdreven genereus, maar het kostte QIA te veel tijd om zijn financiële discipline te vinden. De terugtrekking op het allerlaatste moment – na zes maanden van serieuze belangstelling – was een zware klap voor zijn geloofwaardigheid.

Qatar onderging een tweede tegenslag toen het fonds het moest afleggen tegen concurrent Dubai in de mondiale strijd om de aandelenbeurzen. QIA kocht belangen in de Scandinavische beurs OMX en de London Stock Exchange (LSE), een paar uur nadat het staatsbedrijf Borse Dubai soortgelijke stappen had aangekondigd.

De na-aperij slaagde er echter niet in een spaak te steken in de wielen van een drievoudige deal tussen Dubai, OMX en het Amerikaanse Nasdaq. Ook lukte het Qatar niet Dubai de loef af te steken in het aandeelhoudersregister van LSE, een potentieel overnamedoelwit. Vorige week bood QIA zijn belang van 10 procent in OMX te koop aan, maar het zit nog steeds vast aan zijn 20 procent van LSE, een kleiner belang dan dat van Borse Dubai.

Deze twee trage starts roepen vragen op over het jongste initiatief van QIA, het opbouwen van een belang van 1 à 2 procent in Crédit Suisse, via aankopen op de open markt. Sjeik al-Thani, premier van Qatar en topman van QIA, heeft de plannen van het fonds bevestigd om het komende jaar wel 15 miljard dollar uit te geven aan aandelen van westerse banken.

Bankaandelen lijken misschien goedkoop. Toch is QIA het eerste grote staatsbeleggingsfonds dat ongevraagd de in problemen verkerende westerse banken te hulp schiet. De andere staatsbeleggingsfondsen hebben al meer dan 60 miljard dollar uitgegeven, maar zijn er wel in geslaagd rechtstreeks aantrekkelijke overeenkomsten af te sluiten met de krap bij kas zittende banken. De belegging van Qatar levert geen enkel extra voordeel op, noch de mogelijkheid om betere voorwaarden te bedingen als de omstandigheden voor de banken nog slechter worden. De scherpe daling van de aandelenkoers van Crédit Suisse, vlak na de aankoop door QIA, zet opnieuw vraagtekens bij het beleggingsvernuft van het fonds.

Het is onduidelijk waarom Qatar tot nu toe niet heeft deelgenomen aan de kapitaalinjecties voor westerse banken. Misschien werd QIA niet uitgenodigd, maar het kan ook zijn dat het fonds gewoon te traag in actie is gekomen. Zijn staat van dienst duidt op dat laatste.

Una Galani