Sorry

Foto Reuters An indigenous Australian couple react as Australian Prime Minister Kevin Rudd delivers an apology to the Aboriginal people for past mistreatment at the Australian Parliament in Canberra February 13, 2008. Australia apologised for the historic mistreatment of Aborigines on Wednesday, moving many aborigines to tears and prompting cheers from huge crowds gathered in cities across the nation. Rudd told parliament that past policies of assimilation, under which aboriginal children were taken from their families to be brought up in white households, were a stain on the nation's soul. REUTERS/Andrew Sheargold/Pool (AUSTRALIA) REUTERS

Canberra, het Australische parlement. Premier Kevin Rudd biedt de Aborigines mede namens het volk excuses aan. Een excuus impliceert verantwoordelijkheid en schuld. In Nederland doen we daar trouwens erg weinig aan. Sorry zeggen vinden we vreselijk moeilijk. Engelsen niet, die doen bijna niet anders. Vandaar dat de drempel in Australië ook wat lager ligt. Terug naar de foto. De publieke tribune toont hoe je excuses hoort aan te bieden. Een glimlach mag, maar alleen bij een onschuldige onhandigheid of nalatigheid. Het gaat hier echter om andere zaken; baby’s weghalen bij Aborigines om deze arme schepsels middels een Angelsaksische opvoeding alsnog te redden. De huilende vrouw in het midden is misschien zo’n kind. Hier past dus droefheid en ernst. De foto staat er bol van. Onder de 20 weet je niet zo goed hoe je dat publiekelijk uit. Zie het ongemak bij het meisje rechts en de jongen schuin boven haar. Ouderen hebben meer oefening in droefheid. De grijze man in het midden van de eerste rij en de vrouw op de bovenste rij nemen een dramatische pose aan en lijken weggelopen uit een matige theaterproductie.

Na afloop van het excuus waren er op straat ontroerde Aborigines. Begrijpelijk. Ook grote groepen opgeluchte, juichende en hossende Australiërs. Dat laatste lijkt minder begrijpelijk; zoiets als het biechthokje verlaten en buiten feesten met je vrienden dat alles weer helemaal oké is. Excuses kunnen dus louteren. Misschien een idee voor Tineke Netelenbos, Jo Ritzen en Maria van der Hoeven? Ook hen zou ik trouwens aanraden de glimlach achterwege te laten.