Schuld 27 miljoen: surseance Vitesse

Vitesse vraagt op korte termijn uitstel van betaling aan. De reden is dat de gemeente Arnhem niet wil meewerken aan een schuldsaneringsplan van de voetbalclub. Vitesse wilde een lening van 6,5 miljoen euro voor ruim 1 miljoen euro afkopen.

Vitesse heeft een negatief eigen vermogen van 27 miljoen euro. Dat zou de groei van de huidige nummer tien van de eredivisie in de weg staan. De club werkte vanaf november aan een regeling met de in totaal 62 crediteuren. Met zestig partijen kwam Vitesse tot een akkoord en ook met de gemeente leek het overeenstemming te bereiken. Gisteravond besloot de gemeente toch geen medewerking te verlenen.

De schulden van Vitesse betreffen vooral langlopende leningen, die voor het grootste gedeelte voortkomen uit de periode rond de verhuizing naar stadion Gelredome. In 2003 onderging Vitesse al een sanering, na wanbeleid van onder anderen voormalig voorzitter Karel Aalbers. Daarbij werd het liquiditeitstekort gedicht, maar de schulden bleven staan.

Algemeen directeur Paul van der Kraan stelt dat „Vitesse nog geen nieuwe start kan maken”. Want hoewel de schulden niet direct opeisbaar zijn, is de rente een zware last voor de club. Dat zou volgens Van der Kraan leiden tot een negatieve spiraal, waarin Vitesse de beste spelers zal moeten verkopen, sportief mindere tijden tegemoet zal gaan en minder inkomsten zal genereren.

In de saneringsoplossing van Vitesse zouden de schuldeisers een klein deel van hun investering terugkrijgen. Met de weigering van de gemeente is het volledige crediteurenakkoord van de baan. Als de surseance door de rechter wordt uitgesproken, wordt een bewindvoerder aangesteld die een nieuwe oplossing zal zoeken.

De gemeente wijst de beschuldiging van de hand dat zij het voortbestaan van de club in gevaar brengt. „Vitesse is een zelfstandig bedrijf met een eigen verantwoordelijkheid”, zegt wethouder Willem Hoeffnagel.