Sarkissian wordt president Armenië

De presidentsverkiezingen in Armenië zijn gisteren al in de eerste ronde gewonnen door premier Serzj Sarkissian.

Sarkissian kreeg 52,7 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste uitdager, oud-president Levon Ter-Petrosian, die regeerde van 1991 tot 1998, eindigde op 21,5 procent van de stemmen en de nummer drie, oud-parlementsvoorzitter Artoer Bagdassarian, op 16,8 procent. Er deden negen kandidaten aan de verkiezingen mee. Omdat Sarkissian een absolute meerderheid heeft gekregen, wordt een tweede ronde overbodig. De opkomst was 69 procent.

De oppositie klaagde gisteravond over gevallen van fraude door mensen meer dan eens te laten stemmen en het volstoppen van stembussen met tevoren ingevulde biljetten. Bij de verkiezingen waren zeshonderd buitenlandse waarnemers aanwezig; zij oordeelden vandaag dat de verkiezingen „door de bank genomen” eerlijk waren, al „blijven er nog zorgen”. In Jerevan gingen vandaag 20.000 aanhangers van Ter-Petrosian de straat op om te protesteren tegen volgens hen gepleegde fraude.

Sarkissian wordt opvolger van Robert Kotsjarian, die er twee termijnen van vijf jaar als president op heeft zitten en niet meer herkiesbaar is. Net als Kotsjarian is Sarkissian afkomstig uit de exclave Nagorny-Karabach, in buurland Azerbajdzjan, die tussen 1988 en 1994 door de Armeniërs werd veroverd en, met een deel van Azerbajdzjan zelf, bezet.

Sarkissian was tijdens de oorlog leider van het leger van de Karabach-Armeniërs. Hij is sinds vorig jaar premier van Armenië, na eerder minister van Defensie te zijn geweest. Verwacht wordt dat hij het beleid van Kotsjarian zal voortzetten. Dat betekent onder andere dat Armenië in het conflict met Azerbajdzjan over de kwestie-Karabach geen concessies zal doen. Ter-Petrosian wil wel concessies doen om een politieke regeling mogelijk te maken. Hij moest in 1998 als president aftreden nadat hij voor concessies in de kwestie had gepleit. (BBC, Reuters)