Rechter VS sluit leksite

Een rechter in San Francisco heeft vrijdag een internationale website voor klokkenluiders gesloten. Wikileaks zou documenten hebben gepubliceerd die een bank in verband brengen met witwassen en belastingontduiking. De bank, Julius Baer & Co op de Kaaiman-eilanden, stelt dat een ontslagen medewerker de interne documenten heeft gestolen en gelekt naar de site. Wikileaks claimt dat de site 1,2 miljoen gelekte documenten van overheden en bedrijven bevat die „onethisch gedrag” aantonen, waaronder een handleiding uit 2003 voor de Amerikaanse gevangenis in Guantánamo Bay. De rechter bepaalde dat het adres wikileaks.org niet meer actief mag zijn. Medewerkers hebben de inhoud verplaatst naar andere sites. Ook via het zogeheten IP-adres http://88.80.13.160 was de site vanochtend nog bereikbaar. (AP)