Rechten geschonden van proefpersonen

AMSTERDAM. Rechten van proefpersonen worden geschonden bij onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een rapport dat vandaag wordt overhandigd aan Europarlementariërs. Volgens SOMO maakten farmaceutische bedrijven in 22 gevallen misbruik van de kwetsbare positie van mensen in ontwikkelingslanden. Als voorbeeld wordt het bedrijf Novo Nordisk genoemd, dat nieuwe geneesmiddelen tegen diabetes testte op mensen in 32 landen. In India was er op het onderzoek veel kritiek omdat de vereiste experimenten op dieren niet voltooid zouden zijn. Toen het onderzoek op mensen al liep, ontdekte het bedrijf, aldus SOMO, in voortgezet dieronderzoek dat proefdieren tumoren ontwikkelden. De testen op mensen werden opgeschort.