Pagina 347 in de Amerikaanse Vanity Fair

Liggend met de blote benen omhoog gestoken; de Nederlandse actrice Carice van Houten (31) zet een nieuwe stap op weg naar Hollywood door te verschijnen als ‘Vanity Girl’ in Vanity Fair. Maandelijks plaatst het Amerikaanse blad een paginagrote foto van een veelbelovende filmactrice, gefotografeerd in de stijl van een pin-up uit de jaren ’40 en ’50.

Van Houten reageert per telefoon vanuit een broodjeszaak in Naaldwijk: „Het is natuurlijk een kick om in Vanity Fair te staan, maar zo’n pin-upvrouwtje heeft werkelijk niets met mij te maken. Ik zie Carice van Houten er niet in. Voor de fotosessie in New York had ik nog wat van mijn eigen jurken meegenomen, en mijn eigen make-uptasje, maar dat was niet de bedoeling. Als ze toch iemand anders van mij willen maken, waarom nemen ze dan niet gewoon een mannequin?”

Van Houten trekt extra aandacht omdat zij staat afgebeeld in het Hollywoodnummer. Vlak voor de Oscaruitreiking (zondag) brengt Vanity Fair altijd een nummer uit met voorop een groepsfoto van fotografe Annie Leibovitz van veelbelovende actrices. Dit jaar dragen ze retro-glamourjurkjes van Dior in zachtroze, groen en wit: onder anderen Ellen Page (Juno), Emily Blunt (The Devil Wears Prada) en Amy Adams (Enchanted). Hierbij staat Van Houten overigens niet. Zij staat in een aparte rubriek op pagina 347.

Foto’s in Vanity Fair zijn altijd bepalend geweest voor het uiterlijk van filmsterren. Het verschil tussen fotojournalistiek en reclamefoto’s valt vaak weg. Van Houten wordt bijna weggedrukt door een ravissant reclamemodel op de pagina naast de hare.

Lees een portret over Carice van Houten, dat eind vorig jaar in nrc.next stond op nrcnext.nl