`Opinie bepalen kan goed via nieuwssites`

Den Haag. Meer dan eenderde van de Nederlandse internetgebruikers volgt het nieuws alleen nog maar via internet. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.500 internetgebruikers, in de afgelopen maanden uitgevoerd door het Utrechtse bureau Dialogic. Nieuws gebracht door `gewone` mensen of burgerjournalisten wordt minder goed geacht dan nieuws van professionele journalisten. Ongeveer de helft van de respondenten meent dat er geen verschil in betrouwbaarheid is tussen websites van kranten en nieuwssites zoals nu.nl. Internetgebruikers vinden in meerderheid (71 procent) dat nieuwssites een belangrijke informatiebron vormen. Ze gebruiken die om tot een mening te komen of een standpunt te bepalen over zaken als politiek en economie. Internetters lezen vooral landelijk nieuws; voor regionaal en lokaal nieuws is minder interesse. Het onderzoek werd betaald door het Stimuleringsfonds voor de Pers.