OM: kinderen jarenlang mishandeld door ouders

Twee kinderen, van tien en dertien jaar, uit Amsterdam zijn volgens justitie jarenlang in huis opgesloten en ernstig mishandeld. Hun moeder (43) moet volgende week donderdag voor de rechtbank verschijnen. De vader pleegde vorig jaar zelfmoord.

In de weekeinden zouden de kinderen zijn opgesloten in de schuur of op hun kamer. De ouders zouden hun kinderen verboden hebben met de buitenwereld om te gaan en hen met webcams in de gaten hebben gehouden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) sloeg de vader zijn kinderen met bamboestokken en een honkbalknuppel. De kinderen gingen wel naar school, maar mochten daar niet over hun thuissituatie praten. De mishandelingen begonnen in 1995, nog geen jaar na de geboorte van het oudste kind. Volgens justitie hebben de kinderen zwaar lichamelijk en psychisch letsel opgelopen.

Een paar jaar geleden stonden de kinderen onder toezicht van de afdeling jeugdzorg van het Leger des Heils. Dat heeft een woordvoerder van Jacco Groeneveld, directeur Jeugdzorg en Reclassering van het Leger des Heils, vanochtend bevestigd. De ondertoezichtstelling is begin 2005 beëindigd omdat toen „alle signalen op groen stonden”. De directeur wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan en eerst de rechtszaak van volgende week afwachten.

De zaak kwam vorig jaar in mei aan het licht. De kinderen zijn uit huis geplaatst en beide ouders werden aangehouden. De vader pleegde zelfmoord in het huis van bewaring De Koepel in Haarlem. De moeder staat volgende week voor de rechter. Justitie verdenkt haar van medeplichtigheid omdat zij heeft toegestaan dat haar man de kinderen mishandelde. Ook zou de vrouw haar oudste kind, een zoon, hebben onttrokken aan het gezag van jeugdzorg. Volgens haar advocate Elke van Esser ontkent de vrouw dat zij de kinderen heeft opgesloten of in de gaten heeft gehouden. Zij heeft verklaard dat zij het niet heeft opgemerkt als haar man de kinderen zou hebben opgesloten. Volgens haar „trokken de kinderen zich wel eens terug op hun kamer, maar dat is iets anders dan opsluiting”. Van Esser: „De moeder is zelf ook slachtoffer van de gewelddadige kant van haar man.”