Nederland op z’n Pools

Naast de Poolse kerk, delicatessenwinkel en bakker is er nu ook een landelijke krant voor de 150.000 Polen in Nederland. Deze week verschijnt het proefnummer van Popolsku (‘op z’n Pools’). Vanaf volgende week wordt de gratis krant, die afhankelijk is van advertentie-inkomsten, wekelijks verspreid in een oplage van 50.000 stuks, onder andere via uitzendbureaus, Poolse winkels en busmaatschappijen. Popolsku brengt nieuws uit de wereld, Polen en Nederland. „Polen willen weten hoe Nederlanders denken”, zegt hoofdredacteur Kasia Rosa, een Poolse die zeven jaar in Nederland woont.

Wat gaat u de Polen over Nederland melden?

„Vooral het grote nieuws, zoals de Natalee Holloway-zaak. Of nieuws dat ze wat over Nederland leert, bijvoorbeeld de verjaardag van de koningin. De meeste Polen weten niet eens dat Nederland een koningshuis heeft. En we geven tips over plekken waar Polen heen kunnen: de Efteling, Madurodam, musea of discotheken. Al zijn Polen daar niet altijd welkom.”

Wie schrijven de artikelen?

„We werken met enkele freelance journalisten in Polen en Poolse medewerkers in Nederland. Het resultaat zal niet altijd journalistiek hoogstaand zijn, hoor. Wij denken dat Polen graag lezen over wat landgenoten in Nederland doen, dus daar zullen we vaak over berichten. Boer zoekt vrouw is ook simpel, maar wel populair.”

Hoe weet u of hier behoefte aan is?

„Wij hebben veel Polen gevraagd en ze zijn nieuwsgierig naar wat er in Nederland gebeurt. Ze willen weten hoe wij denken. Er wordt veel over ze geschreven, maar ze worden nauwelijks bij de discussie betrokken. En als u in China woont, zou u het ook leuk vinden om over andere Nederlanders in China te lezen.”

Een krant in het Pools stimuleert Polen niet om Nederlands te leren.

„Ik weet wel dat Polen worden gezien als Turken en Marokkanen, maar ze zijn anders. Ze komen alleen om te werken en vertrekken na een paar maanden vaak weer. We kunnen wel zeggen: we brengen een krant in het Nederlands uit, maar dan bereiken we niemand.”

Hoe bent u op het idee gekomen?

„Ik heb het ooit in Londen gezien. Daar zijn Poolse kranten al jaren een succes. In Engeland gingen de grenzen voor Polen eerder open. Toen ik ook in Nederland steeds meer Poolse auto’s op de weg zag, dacht ik: dit is het moment.”

Laatste nieuws: Excuses Johan Vlemmix via www.popolsku.nl