Mooie docu `Faces`

De Franse fotograaf en guerrillakunstenaar JR maakte in maart 2007 portretten van Israëliërs en Palestijnen met hetzelfde beroep. Hij plakte ze naast elkaar op muren en schuttingen in Bethlehem en Ramallah en vooral aan weerszijden van de `veiligheids`-muur die door Jeruzalem loopt. Hij vroeg ze te lachen - taxichauffeur naast taxichauffeur, rabbijn naast imam en priester, muzikant bij muzikant - en een gek gezicht te trekken. Daarmee steken ze hun tong uit naar de wereld en zichzelf, de hoofdrolspelers in het Midden-Oosten-drama. Het werd de grootste openluchttentoonstelling ooit. Urban filmmaker Gmax legde dat proces vast in een hiphopdocu, vol muziek, quotes, slogans, observaties en commentaren. Die eclectische vorm staat niet in de weg dat de film op fundamentele en bittere werkelijkheden stuit. Zoals het gemak waarmee mensen elkaar denken te kunnen identificeren (`jood`, `Palestijn`) en zich daar vooral vaak in vergissen, want JR koos expres gezichten die dicht bij elkaar liggen, Vorm en inhoud houden elkaar in een interessante balans op een manier die vooral een jong en nieuw publiek aan zal spreken.

Faces. Regie: Gérard Maximin (Gmax). In: Ketelhuis en Kriterion, Amsterdam; Haags Filmhuis; Lux, Nijmegen; Cinerama, Rotterdam; ’t Hoogt, Utrecht. Info: www.cinemadelicatessen.nl.