Meer olie uit zaden dankzij nieuw gen

Rotterdam. Een nieuwe genvariant verdubbelt de opbrengst van olie uit maïskorrels. Onderzoekers van Pioneer Hi-Bred identificeren in het laatste nummer van Nature Genetics het gen in experimentele maïsvariëteiten die waren veredeld op hoge olieopbrengst. Deze maïskorrels bevatten tot 22 procent olie. Maar de olierijke maïsplanten hebben een flink verminderde zaadopbrengst en zijn daarom nog niet op de markt gebracht. Het lukte de onderzoekers de genvariant die de hoge olieproductie teweeg bracht te isoleren en over te brengen naar een gewone maïsvariëteit. De olieopbrengst steeg daarbij tot wel 41 procent. De genvariant heeft één aminozuur extra ten opzichte van het gen dat in alle normale maïsvariëteiten voorkomt. De vondst kan van groot nut zijn in gewassen die biodiesel of spijsolie leveren.